Vol 34: Музикантите от UK - поредните прецакани от Brexit, Испания търси жители, Зоуи Кравиц в един филм с гаджето си Снимка: © Youtube, Amazon MGM Studios

Кои са новините от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z в редакцията на „Булевард България"?

Ако погледнем в речника какво точно значи думата "безвремие", ще разберем, че така се нарича "периодът, през който няма стремежи, идеали и видимо развитие". Лично за мен това определение придобива реални измерения само в последните дни на август, когато хем не искаш лятото да си тръгне, хем изпитващ и очарование от идващата есен.

С отчасти нетипична за Gen Z дисциплина отново аз - Мария Кръстанова (24 г.) ще опитам да ви запозная с темите, които привличат хаотичния ни ум именно в този промеждутък. А вероятно и по принцип.

Зоуи Кравиц става режиьор. И то само какъв.

Дъщерята на Лени Кравиц - актрисата Зоуи Кравиц, дебютира като режисьор на психологическия трилър „Мигни два пъти“, който вече е в кината. И по всичко изглежда, че ще предизвика абсолютен фурор.

Сюжетът се върти около технологичния магнат Слейтър Кинг. В ролята се превъплъщава Чанинг Тейтъм, който е настоящ годеник на Кравиц.

Слейтър изпитва удоволствие да кани красиви жени на собствения си тропически остров, където сексът и наркотиците са норма, а не изключение.

На Фрида (Наоми Аки), която все още търси пътя в живота си, ѝ се налага да припечелва като сервитьорка. Тя, заедно с най-добрата си приятелка Джес (Алия Шоукат), е наета като част от персонала за благотворителна гала, организирана именно от Слейтър.

Фрида е очарована от поканата за частния рай на земята и веднага приема. Какво обаче може да се обърка?

Отговорът, оказва се, е всичко. Особено когато приятелката ѝ изчезва.

Продукцията напомня на сатиричната драма "Идиотският триъгълник", която грабна Златна палма на фестивала в Кан през 2022 г.

Зоуи Кравиц привлече похвалите и погледите на критиците с главните си роли в драматичния сериал на HBO „Големите малки лъжи“ (2017-2019) и романтичния комедиен сериал на Hulu „High Fidelity “ (2020).

Списание "Time" обяви Кравиц за един от 100-те най-влиятелни хора през 2022 г.

Брекзит и ефектът върху музиката

Десетки хиляди меломани, които тази седмица пристигнаха в покрайнините на Париж за фестивала Rock en Seine, ще се насладят на британски хедлайнери, сред които Лойл Карнър (на снимката - бел. ред), Фред Агайн и Оливия Дийн.

Музикалното събитие обаче неочаквано припомни отново разговора за Брекзит.

Намаляващият брой на не толкова популярните британски музиканти, които ще свирят на фестивалите на континента това лято, всъщност е следствие именно на напускането на Великобритания от ЕС.

Причина за това е увеличаването на сложните и сравните по-скъпи документи, с които се сблъскват британските изпълнители в резултат на Брекзит.

Според проучване на мозъчния тръст Best for Britain представителството на британски изпълнители на Rock En Seine се е увеличило с 24% в сравнение с времето преди Брекзит. Зад това число обаче се крие по-тревожна тенденция: намаляване на възможностите за по-малко известните британски музиканти да си осигурят резервации в Европа.

„Фестивалите обикновено резервират от хедлайнерите, надолу. Това, което виждаме сега, е, че повече местни [европейски] изпълнители се резервират за по-ниските слотове“, обяснява Джейми Уейд, музикален агент в X-Ray Touring, който представлява изпълнители, сред които Blur и Роби Уилямс.

По думите му те "са по-евтини и по-сигурни - и не са свързани с риск от забавяне по границите“.

Тези опасения се дължат на десетките допълнителни формуляри, визи и разрешителни за работа, които британските артисти трябва да представят, за да свирят в Европейския съюз, след като Обединеното кралство напусна блока през 2020 г.

Представители на индустрията твърдят, че това затруднява "повече от всякога" британските артисти да се изявяват на европейската сцена.

Вероятно на част от читателите на тазседмичните Gen Z темата ще се стори далечна, както и самото ѝ естество. Лично аз я възприех като нагледен пример за ефектите от всяка една политика, която държавите приемат, особено когато става дума за такива радикални решения.

Струва ми се, че не бива да забравяме, че всяко действие си има последствия върху рачлини сфери на живота, независимо колко "далечно" от нашето битие ни се струва.

Дигиталното номадство и Испания

Някога смятани за полезни за общността, днес дигиталните номади станаха нежелани в много райони на Европа. Те често са обвинявани в джентрификация - това е процесът на промяна на характера на местния квартал чрез притока на по-заможни жители и компании.

Но един испански регион все още желае да приеме служители от разстояние. И то до такава степен, че предлага финансова помощ на тези, които се преместят там.

Екстремадура, автономна област, граничеща с Португалия, е дом на диви природни резервати, пълни с фауна планински вериги и столица, осеяна с римски руини.

Автономната област обаче е сред най-слабо населените райони в Испания. Освен това Екстремадура има един от най-ниските БВП на глава от населението в страната и едно от най-високите равнища на безработица - 17,6 % при средно 11,9 % за страната.

Бадахос, Испания

В опит да подкрепят населението и икономиката, властите в Естремадура са отделили 2 млн. евро, които ще бъдат използвани за подпомагане на преместването на 200 дистанционни служители и дигитални номади в региона.

Освен че ще получат финансова помощ, дигиталните номади ще могат да се радват на ниски разходи за живот в сравнение с много други области в Испания. Спрямо испанската столица Мадрид, екстремадурският град Бадахос струва средно 30% по-малко за храна навън, обществен транспорт и комунални услуги, според "Numbeo".

И въпреки че самите регионални власти признават, че има недостиг на транспортна инфраструктура, покритието на оптичните кабели и мобилните мрежи е над средното за страната.

Основните критерии са да може да работите изцяло дистанционно и онлайн, пожелателно в сферата на технологиите.

Желаещите да кандидатстват трябва да поемат и ангажимент да живеят в Екстремадура в продължение на поне две години.

Новото старо по японски

В началото на тази година на един град в Япония толкова му писна от огромния поток от туристи, че си построи огромна ограда, която блокира гледката към забележителността, заради която идват - известната планина Фуджи.

Дългата 20 м и висока 2,5 м ограда, покрита с черна мрежа, която пречеше на туристите да си правят селфита, обаче вече е премахната.

Първоначално това беше направено като предпазна мярка заради очакван миналата седмица тайфун, но властите впоследствие увериха, че засега тя ще остане свалена.

Те обаче предупреждават, че ако тълпата от хиялди туристи отново се върне, оградата ще бъде поставена отново.

Град Фуджикавагучико е известен с това, че предлага едни от най-хубавите гледки към японската планина. Преди месеци обаче на местните жители им писна туристите да блокират тротоарите и да спират движението, за да направят перфектния кадър.

Особено популярно място за снимане беше пред магазин Lawson, откъдето снимка, направена под определен ъгъл, създаваше впечатление, че планината Фуджи се намира на покрива на магазина. Туристите, предимно чужденци, дори нарекоха мястото „планината Фуджи Лоусън“.

Тълпите са причина и за други проблеми в планината.

Префектура Яманаши, където се намира и пътеката Йошида - най-популярният от четирите маршрута за изкачване на върха на високата 3776 метра планина - въведе система за резервации преди тазгодишния сезон за изкачване на Фуджи, за да намали пренаселеността, замърсяването и рисковете за безопасността.

Съгласно новия план само до 4000 катерачи могат да влизат по пътеката на ден срещу туристическа такса от 2000 йени (около 18 евро), като има възможност да дарят допълнителни 1000 йени (около 9 евро) за опазване на околната среда по време на сезона за катерене, който започна на 1 юли и продължава до 10 септември.

Обявена за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 2013 г., планината Фуджи в миналото е била място за поклонение.

"Индустрия"

Ще затворя цикъла както и започнах - с предложение. След като прочетох доста готино ревю за сериала "Индустрия" по MAX, което може да прочетете тук, реших да дам шанс на продукцията, която признавам си, в миналото подминавах с лекота.

Оказа се, че грешката е моя. Сериалът е супер динамичен и зарибяващ. Ако сте гледали "Вълкът от Уолстрийт" с Леонардо Дикаприо и ви допада сюжетът, значи и "Индустрия" ще е по вашия вкус.

Сериалът започва като история за няколко млади и свръхамбициозни финансисти от лондонското сити, които се опитват да изградят кариера в банка "Пиърпойнт". В хода на първите два сезона светът на финансовите пазари промени необратимо всеки от тях по различен начин.

Алкохол, наркотици, секс, интриги, постоянно напрежение и сделки за стотици милиони - всичко това е буквално ежедневие за главните герои.

А от 12 август може да гледате и сезон 3. Аз лично вече го започнах.


Колажна снимка Vol 33: От brat лято към "скромна" есен, жълтите флагове в дейтинга, Зукърбърг издигна статуя

Vol.32: 100 грама са много на Олимпиадата, радикализацията на Мъск и Битката за кебапа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024