Vol.32: 100 грама са много на Олимпиадата, радикализацията на Мъск и Битката за кебапа Снимка: © Getty Images

Кои са новините от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на „Булевард България"?

Олимпиадата даде публичност на десетки удивителни истории и издигна способностите на човека до нови върхове. Поне така смятам аз - Мария Кръстанова (24 години) - и вероятно няма да сте изненадани, че част от новините и в тазседмичните Gen Z дневници ще бъдат с олимпийска нотка.

На 100 грама от олимпийския успех

Олимпийски игри, индийска спортистка, Париж

6 август, вторник, е най-големият ден в спортната кариера на състезателката по борба Винеш Фогат. Тогава индийката победи смятаната за несломима японка Юи Сусаки, изстрелвайки се директно на олимпийския финал.

"Повратна точка в индийския спорт", така нейният треньор нарече преспективата Фогат да заеме почетното първо място на олимпийската стълбица - в историята на страната индийка никога не е печелила златен медал на Олимпиада.

Винеш Фогат трябваше да се бори за златото в категория до 53 килограма. Използвам минало време, защото след вторник, дойде сряда.

На 7 август спортистката стъпва на кантара за премерване на телесното ѝ тегло - рутинна процедура.

Везната обаче показва 100 грама повече от допустимите 53 кг. - толкова тежи един малък банан, три филии хляб или тесте карти за игра. За Винеш Фогат тези 100 грама означават край на мечтата ѝ.

Ако тежите твърде много, нямате право да участвате - такива са правилата. В отчаянието си спортистката опитва всичко - отишла отново на сауна, дори си отрязала косата, но всичко било безрезултатно. В сауната тя загубила и толкова много течности, че така или иначе вече нямало да е физически способна да се съревновава.

Фогат е дисквалифицирана, въпреки че индийската делегация в Париж веднага обжалва пред Спортния арбитражен съд.

Реакция дойде дори от министър-председателя на страната Наренда Моди, който в своя публикация в Х нарече индийката "гордост и вдъхновение" и я призова да се върне "по-силна".

Това е драматичният край на историята на най-изявения спортист на Индия.

Индийката печели Игрите на Британската общност три пъти - през 2014, 2018 и 2022 г., а през 2018 г. триумфира на Азиатските игри, срещу най-добрите в света. Два пъти печели бронзови медали на световни първенства, а през 2019 г. е номинирана за награда "Лауреус" (наричана спортен оскар) - това никога не е правено на индийски спортист.

Лобито ми е много по-силно от лобито ти

P.S.: Пропуснете тази новина, ако сте вегетарианци

Трябва ли да има единни правила за производството на месо за кебап в цяла Европа? И ако да, как трябва да изглеждат те? По тези въпроси възникна спор между германското и турското лоби за.. дюнер кебап. Поводът е последната цел на Международната асоциация на производителите на дюнер (Udofed) - организацията е подала заявление до ЕС с искане за включване на кебапа в европейския списък на "гарантираните традиционни специалитети".

Ако искането бъде удовлетворено, в бъдеще шиш-кебапът ще трябва да се произвеждат в целия ЕС по единни правила. В Германия обаче, където турската общност е много силна, гастрономите и производителите на месо вече се разтревожиха от тази преспектива и предприеха действия срещу инициативата в подкрепа на федералното правителство.

Една от критиките e, че ако предложението бъде прието, използването на телешко и младо говеждо месо, както и на пуешко за производство на кебап, ще стане незаконно.

Според заявлението на турската страна кебапът трябва да се състои от месо от телетa на възраст най-малко шестнадесет месеца или от месо от крака и/или гръбнак от овце на възраст най-малко шест месеца. Единствената алтернатива е кебап от пилешко месо, който трябва да бъде приготвен от пилешки гърди и/или пилешки бутчета. Освен това ще има и точни разпоредби за това кои съставки са разрешени за маринатата, колко дебели трябва да бъдат парчетата месо и колко дълго трябва да се мариноват.

Сред изявените противници на турската инициатива е министърът на земеделието Джем Йоздемир.

"Кебапът принадлежи на Германия. Всеки трябва да може сам да реши как се приготвя и яде тук. Няма нужда от насоки от Анкара", написа той в X.

Предполагам, че тази новина няма ви впечатли, ако не сте сред почитателите на този вид ястия. На мен лично вниманието ми грабна спорът, който възниква между две държави. Защото не трябва да забравяме, че храната освен удоволствие, е и икономика.

Х означава драма

Артистичният директор на филмовия фестивал във Венеция Алберто Барбера обяви, че напуска платформата X в отговор на последните онлайн действия на Илон Мъск.

"След последните публикации на собственика на Х определено загубих желание да остана в платформа, чиито цели и задачи вече не споделям", написа Барбера в в социалната мрежа на Мъск. Това се случва на фона на явната радикализация на собственика на Twitter покрай безредиците в Обединеното кралство.

През последните дни Мъск наля още бензин в огъня, казвайки че "гражданската война е неизбежна" точно по линия на протестите във Великобритания.

Напрежението в страната ескалира след убийството на три млади момичета в детска танцова школа в Саутпорт в края на юли и появилата се невярна информация в социалните мрежи, че извършителят е радикален мюсюлмански имигрант.

Това е поредният пример, че лидерите на мнения в социалните мрежи не са просто фигури. Те провокират, внушават и в крайна сметка променят политиката в света.

Симон Байлс. Да!

Вероятно сте чували това име. Симон Байлс е носителката на най-много отличия в историята на спортната гимнастика в САЩ. Абсолютният ѝ триумф на тазгодишните игри в Париж обаче не е нито даром, нито случаен.

За финал ви предлагам да си пуснете този трейлър, ако все още не сте го направили. Втората стъпка е да изгледате и филма.

Дневниците тази седмица завършват така, както и започнаха - човешките способности чупят представи за възможното. И истории като тази на Байлс не само вдъхновяват, ами и възхитяват чрез същността си.


Колажна снимка Vol.31: Как да си хванем гадже олимпиец, Кларк Кент в гимнастиката, емоджита на изчезване

Vol.30: МО въоражава комплексари, Надрусани акули?, Дефицит на яйца вбеси олимпийци


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024