Vol.30: МО въоражава комплексари, Надрусани акули?,  Дефицит на яйца вбеси олимпийци Снимка: © Скрийншот, Х

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на „Булевард България"?


Ето че отново е събота и напук на летните стереотипи за слаба дисциплина и "мижав" интерес към всичко, което не включва море, Vol.30 на Gen Z дневниците е вече тук. Последната седмица на юли предложи доста истории и новини, част от които аз - Мария Кръстанова (24 години) искам да поставя на фокус.

Странният случай с Министерството на отбраната

Преди дни Министерството на отбраната реши да публикува рекламен видеоклип, в който опитва да вдъхнови младежи да се запишат във военно училище.

Дотук добре - вероятно си мислите.

С тази разлика, че съдържанието на въпросните кадри е доста скандално и не само защото в бекграунда виждаме "деликатно" да се прокрадва логото на "Делта гард". Абсолютно непонятие провокират и рекламните възможности, които военното ведомство демонстрира.

Замисълът на клипа е неразгадаем, последиците - предсказуеми.

Часове по-късно рекламата беше свалена от официалните социални профили на МО, но лошият вкус остава.

"Ти си млад и сърдит, светът наоколо постоянно ти лази по нервите, наричат те буен, даже див, не се подчиняваш току-така на другите. Усмихни се - има рецепта за твоето щастие. Защо не опиташ да станеш истински войник?", казва червенокоса дама с "бунтарска визия", докато на фон се чува също толкова "бунтарски рап".

Всичко това щеше да е адски смешно, ако не беше толкова тъжно с оглед на потенциалното въоражаване на комплексирани/травмирани/ нещастни наши съграждани и представянето на подобна алтернатива като панацея на мащабния проблем с агресията в българското общество и психологическия му произход.

Надрусани акули. Да, четете правилно

Ако перспективата от акули, които зловещо дебнат край плажа до вас, не е достатъчно плашеща, изследователи от Бразилия откриха нова причина да се притеснявате - някои от тях имат кокаин в организма си.

В проучване, публикувано миналата седмица, учените установяват, че 13 акули около бреговете на Рио де Жанейро имат следи от кокаин в черния си дроб и мускулните тъкани. Съобщава се, че нивата на наркотика, открити в тях, са до 100 пъти по-високи, отколкото в наблюдаваните преди това морски обитатели. Това предполага хронично излагане на наркотика.

„Всъщност бяхме смаяни. Бяхме развълнувани, но по неприятния начин“, казва Рейчъл Ан Хаузър Дейвис, съавтор на изследването и биолог във фондация „Oswaldo Cruz“ в Бразилия.

Проучването обаче разглежда само малка извадка и оставя много въпросителни относно дали излагането на въздействието на акулите вреди на самите тях или на хората, които ги консумират.

Има няколко хипотези за това как кокаинът е попаднал в морските обитатели, които включват незаконни лаборатории за рафиниране на кокаин или загубени/ изхвърлени от трафиканти опаковки с наркотика.

Според Дейвис обаче всичко това е малка част от цялата картина.

„Смятаме, че основният източник (на наркотика) е отделянето чрез урина и изпражнения на хора, употребяващи кокаин“, казва тя, цитирана от New York Times.

Оказва се, че повечето пречиствателни станции за отпадъчни води по света не могат ефективно да филтрират тези вещества, което води до изпускането им в океана.

Новината ми се стори любопитна отвъд факта, че съм човек, който обича риба и морски дарове. Постоянно говорим за замърсяване на океаните и отравяне на околната среда, но сякаш с лекота оставяме на заден план подобни открития. Все едно светът не представлява един неминуем кръговрат, в центъра на който е човекът.

Няма яйца? - Има ужасно голям проблем.

В петък стана ясно, че няколко спортисти са се оплакали от недостиг на храна в олимпийското село в Париж. Това се е случило едва няколко часа преди тържественото начало на Олимпиада 2024.

Според френското издание L'Équipe състезателите са заявили, че количеството налична храна, и по-специално яйцата, не е недостатъчно.

Официалният кетъринг партньор на събитието - "Sodexo Live!" потвърди, че има „много голямо търсене“ на някои продукти и увери, че „обемите ще бъдат увеличени“.

Изхранването на 15 000 международни спортисти от "208 територии и държави", както и на техните екипи и доброволци, очаквано представлява доста сложна задача.

В рамките на двата 15-дневни периода на Олимпийските и Параолимпийските игри ще бъдат сервирани над 13 милиона ястия, което се равнява на количеството храна, осигурено по време на 10 световни първенства по футбол.

Спортистите имат достъп до шест основни зони, посветени на френската, азиатската, афро-карибската и световната кухня, с 500 различни рецепти, отговарящи на най-различни вкусове.

Храната на Олимпийските игри в Париж се управлява и от строга "харта" за качество. Тя се разработваше в продължение на четири години, а целта ѝ беше да се намали наполовина въглеродния отпечатък.

В резултат на това една четвърт от всички съставки ще се доставят в радиус от 250 км. от Париж, а 20% ще бъдат сертифицирани като биологични.

Цялото количество месо, мляко и яйца ще бъдат с произход Франция, а една трета от храната ще бъде на растителна основа.

В олимпийското село напитките ще се консумират само в чаши и съдове за многократна употреба.

Да говориш в Конгреса на САЩ благодарение на AI

Често говорим за изкуствения интелект като "нещо", което главоломно отнема работни места и предизвиква предимно стрес и тревожност. Тази история е за неговата добра страна.

В четвъртък политикът и представител на САЩ от окръг Вирджиния Дженифър Уекстън излезе на подиума на Конгреса, за да изнесе реч по случай така нар. "месец на гордостта" в чест на хората с увреждания в страната.

Миналата година Уескстън беше диагностицирана с рядкото дегенеративно заболяване "прогресивна супрануклеарна парализа" - накратко PSP. Оттогава симптомите прогресират бързо: 58-годишната жена вече не може да говори ясно, стои прегърбена и очаква съвсем скоро да може да се придвижва единствено с инвалидна количка.

В речта си обаче конгресменката от Демократическата партия, изненадващо за мнозина, повишава глас и звучи точно както преди заболяването.

Впоследствие стана ясно, че това е възможно благодарение на iPad-а, който тя е поставила на трибуната. Уекстън и нейният персонал са използвали записи на старите ѝ речи, за да клонират гласа ѝ с помощта на изкуствен интелект (ИИ).

AI не е толкова страшен, а?

Олимпийски състезания по изкуства

Явно всичко през следващите 15 дни ще е малко или много свързано с Олимпийските игри.

Вниманието ми тази седмица привлече и поставената цел на музиканта Фарел Уилямс да въведе отново състезания по изкуства като част от Олимпийските игри.

С други думи той иска да възроди традиция, която липсва от близо 80 години.

Уилямс, който освен музикалните си занимания е и творчески директор на мъжкото облекло в Louis Vuitton, смята да постигне целта си стъпка по стъпка, като започне с повишаване на осведоменността по темата.

„Имаме възможност да напомним на хората, че в един момент Олимпийските игри всъщност са имали изкуства като раздел, който е провеждал всички тези състезания. Скулптура, архитектура, визуални изкуства. Защо да не се възползваме от този момент, за да привлечем вниманието?“, заяви непосредствено преди тържествената церемония по откриването на Игрите Уилямс.

Състезанията по изкуства са част от съвременните олимпийски игри през първите им години - от 1912 до 1948 г. Медали са се присъждали в пет категории: архитектура, литература, музика, живопис и скулптура.

Имало е и предложения да се включат също така кино, фотография и театър, но нито една от тези форми на изкуство така и не е била включена в Олимпийските игри като състезание за медали.

През 1949 г. в доклад, представен на заседанието на Международния олимпийски комитет в Рим, се заключава, че на практика всички участници в конкурсите за изкуство са професионалисти и че следователно конкурсите трябва да бъдат премахнати и заменени с изложба без награди и медали.

През годините са правени няколко опита за повторното им включване, но без успех. Предстои да видим дали Фарел ще направи пробив в тази посока.


Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

Vol.28: Европейско без бира, Nirvana и краят на един съдебен спор, ИИ "се притичва" на помощ на Формула 1


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Кожата ни може да се справя сама със стареенето, стига да ѝ помогнем. Esthederm знае как.

Какво всъщност представлява “здравословното стареене”

10:03 - 18.10.2024
Живот

One Direction се сбогува с Лиъм Пейн: "Загубихме нашия брат, когото много обичахме"

Групата публикува общо изявление през профила си в Instagram, който е неактивен от близо 4 години

09:17 - 18.10.2024
Важно днес

Кандидат-депутат на ДПС-Пеевски е сред обвинените по делото "Портних"

Светлана Табакова е директор във фирма на Данаил Папазов, който изгони Доган от сараит

19:59 - 17.10.2024
Важно днес

Проверка откри нови нередности в театрите в Пловдив, Варна и Плевен

Театри отчитали по две представления на ден, за да вземат по-голяма субсидия

18:05 - 17.10.2024
Технологии

Отключете своята уникалност в модата, здравето и спорта с HUAWEI WATCH GT 5

Компанията представи новата си серия смарт часовници

18:03 - 17.10.2024