Все пак хартиени и машинни бюлетини ще се записват отделно при отчитане на резултата от вота на 2 април Снимка: © Screenshot

Броят на бюлетините, подадени с хартиена бюлетина и с машина, все пак ще се записва поотделно в протоколите за изборния резултат, след като получените гласове бъдат преброени от секционните избирателни комисии. Решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) е взето вечерта в събота - макар и с неохота от комисарите на БСП, ГЕРБ и ДПС. Те настояваха да се записва само сборът от преброените бюлетини - хартиени и машинни, с което на практика щеше да остане тайна колко хора са предпочели единия или другия вид гласуване и да ограничи напълно възможността да се засичат грешки в изборните протоколи на вота на 2 април.

Съдът обаче върна на ЦИК протоколите, които бившият вече говорител на комисията Цветозар Томов нарече "широко отворена врата за изборни манипулации". Именно заради смесеното отчитане на изборния резултат, наложено от представителите на "хартиената коалиция" в ЦИК, той подаде оставката си като говорител на институцията. В казуса с протоколите се намесиха дори от централата на ГЕРБ - обяснявайки, че ЦИК е независим орган, но те "молят" комисията да ревизира спорното решение, върнато впоследствие и от съда. Комисарите, излъчени от партията на Бойко Борисов, обаче не се съгласиха с лидера си - дори гласуваха ЦИК да обжалва съдебното решение, което ги задължава да приемат протокол, в който е видим и броят на хартиените, и броят на машинните бюлетини, преброени при отчитането на изборния резултат. Обжалването не събра мнозинство и ЦИК трябваше да се съобрази със съда.

Емил Войнов - излъчен от БСП в ЦИК - обясни, че все така не е съгласен с разделното описване на машинни и хартиени бюлетини, но тъй като "уважала съда, няма да си позволи да каже, че той дописва закона". Именно, че ЦИК дописва закона бе един от аргументите на магистратите срещу действията на изборната администрация, а че в Изборния кодекс не е описано как трябва да изглежда изборния протокол с резултати е факт.

От ГЕРБ също останаха на старото си мнение - че протоколи, в които машинен и хартиен вот се записват първо поотделно, а след това като сбор, ще предизвикат множество грешки в документите на секционните избирателни комисии. Контрааргументът е, че традиционно грешки има, а най-малко те бяха на последните избори, когато се гласуваше с машини и устройствата отпечатваха протокол. ГЕРБ, БСП и ДПС заличиха от закона възможността машинният протокол да е официалният домумент за отчитане на машинното гласуване и въведоха ръчно броене на бюлетини, подадени чрез устройствата.

"Абсурдно, опасно и цинично": Цветозар Томов обвини ЦИК, че засекретява данните от машинния вот


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024