Цветозар Томов подаде оставка като говорител на ЦИК след скандал в комисията Снимка: © Булевард България

Централната избирателна комисия забърка нов скандал със спорно решение, което доведе до решението на Цветозар Томов да подаде оставка като говорител на институцията - пост, който той заема от май 2021 г. досега.

Причината за това е протестът му срещу последното решение на ЦИК, според което членовете на секционните избирателни комисии няма да отчитат поотделно гласовете от машините и от хартиените бюлетини, а ще записват всички гласове в обща графа в протокола.

Това съвсем обезсмисля провеждането на изборите с две различни технологии, след като Изборният кодекс върна бюлетините навсякъде и разпореди машините да се използват само като принтери.

Предложението, което провокира спора, дойде от страна на Емил Войнов - представител на БСП в ЦИК. БСП бяха и партията, която форсира отварянето на Изборния кодекс още от 47 Народно събрание.

Цветозар Томов е възразил на Войнов заради това, че липсата на разграничение между двата вида гласове създава рискове за правилното им отчитане.

От своя страна, вторият говорител Росица Матева лансира други предложения, подкрепяни от Обществения съвет към ЦИК, които изискват по-голяма прозрачност на изборните резултати по секции.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов предупреждава за същото:

"ЦИК прие скандално решение, с което затвърждава съмненията, че премахването на машинното гласуване има цели, различни от обявените. Протоколът, в който се вписват резултатите от секционните комисии, ще има само една колона - с общия резултат от хартия+машина. Без да има индикация колко гласа са от хартия и колко от машина.

"Това прави почти невъзможно прилагането на автоматизирани проверки (контроли) в РИК, с които да се провери дали поне машинните гласове са изброени коректно. Още повече, че секционните комисии ще правят технически грешки при сумирането и това няма да може да бъде засечено. Така ЦИК маскира кашата, която сътвори хартиената коалиция", пише Божанов в Twitter.

Предложението на БСП обаче се хареса на членовете, излъчени от ГЕРБ и ДПС, според които секционните комисии щели да се затрудняват при сумирането на всички данни и това можело да доведе до повече грешки.

Аргументът на Томов беше, че така или иначе бюлетините и машинните разписки се броят отделно в СИК и отбелязването им в протокола не създава никакви излишни трудности на администрацията.

Мнозинството в ЦИК все пак прие предложението на Войнов, което предизвика и оставката на Томов от позицията на говорител на комисията.

"Демократична България" и ПП обмислят да обжалват решението на ЦИК, "защото то противоречи на здравия разум и на духа на Изборния кодекс", пише Божидар Божанов.

Последните промени в Изборния кодекс и решението на ЦИК могат да застрашат чесността на вота, затова платформата "Ти броиш" и този път ще следи за честното протичане на изборите.

За целта, се търсят 12 000 доброволци, които да се включат в инициативата. Те ще ще наблюдават за нарушения и фалшификации на изборите и броенето на бюлетини.

Платформата ще комбинира ресурсите на различни партии и неправителствени организации за осъществяване на паралелно преброяване. Не е необходимо кандидатите да са членове на партия, за да се запишат като пазители на вота.

Записването за доброволец може да стане на официалния сайт на платформата, както и на приложението, което може да се свали от Google Play и в App Store.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024