Всички гледат към Орбан - ще блокира ли Унгария преговорите за членство на Украйна в ЕС Снимка: © Getty Images

Тежки преговори се очертават пред лидерите от ЕС. Във фокуса на срещата на върха в Брюксел стоят ключови решения за съдбата на Украйна.

Лидерите на 27-те трябва да решат дали ще дадат зелена светлина на Украйна да започне официални преговори за присъединяване към Европейския съюз, както и да определят механизъм за дългосрочна финансова подкрепа за Киев заради агресивната война, която Русия води в Украйна.

Под въпрос е отпускането на допълнителни 50 млрд. евро за Украйна до 2027 година.

Всички гледат към Орбан

Всички погледи са насочени към унгарския премиер, които заплаши, че страната му ще блокира преговорите за присъединяване на Украйна, както и финансовата помощ за страната.

Според останалите европейски лидери Украйна трябва да започне реални постъпки за членство в ЕС, но за да се вземе подобно решение, то трябва да е подкрепено единодушно.

При пристигането си в Брюксел за срещата на върха, Виктор Орбан обяви пред журналистите, че не вижда смисъл да се бърза с присъединяването на Украйна, но е склонен да подкрепи финансовата подкрепа за Киев, стига тя да се предостави по извънбюджетна процедура.

Останалите лидери от ЕС обаче смятат, че дългосрочната подкрепа за Украйна трябва да се предостави от бюджета на ЕС, за да има прозрачен и утвърден механизъм, по който това да се случи. И ако все пак тук има вариант „Б“ и парите се предоставят извън бюджета на Общността, остава нелеката задача да убедят Орбан за присъединяването на Украйна в ЕС.

Пред журналисти унгарският премиер даде да се разбере, че е твърд в позицията да не подкрепи започването на преговори с Киев.

Той заяви, че не вижда причина, която да налага бързане във времето за членстовото на Украйна.

Според него страната е изпълнила само три от общо седем условия, поставени от ЕС за започване на преговори за присъединяване:

"Трябва да се върнем към този въпрос отново, когато условията бъдат изпълнени от украинците. Не сме в състояние да започнем преговори", заяви Орбан.

Мнението не се споделя от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която вече заяви, че Киев вече отговаря на 6 от поставените 7 условия, като единственото неизпълнено изискване е нов закон за лобирането за ограничаване на влиянието на олигарсите в страната.

Преди официалната среща с всички лидери на върха на ЕС, Орбан разговаря с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц, които опитват да смекчат позицията на Унгария по темата за започване на преговори с Украйна за членство в общността.

Макар и извън фокуса на голямата тема на Срещата на върха на ЕС, българският премиер Николай Денков ще се опита да убеди останалите си колеги за пълноправното членство на България в Шенген, както и конкретни срокове за включването на сухопътните граници на страната в шенгенското пространство.

Европейските лидери ще обсъждат още въпросите свързани с войната в Близкия изток, миграцията и хибридната война на Русия в Европа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024