Всички се забавляват с "Барбенхаймер", но не и в Япония

"Барбенхаймер" - трендът, който обедини филмовите премиери на "Барби" и "Опенхаймер", не само се превърна в успешна реклама, но доведе до печалби от милиони долари и за двата филма. В Япония обаче тази еуфория около сливането на тези две напълно противоположни продукции предизвика съвсем различна реакция - гняв.

В продължение на седмици потребителите на Twitter в Япония реагират остро на тренда. Те критикуват случайната рекламна концепция, като изтъкват, че тя омаловажава темата за ядрените оръжия и последствията от атомните бомбардировки през Втората световна война, която е засегната във "Опенхаймер".

Япония е единствената страна, която е преживяла ядрена атака - стотици хиляди хора са убити при нападенията над Хирошима и Нагасаки. Предвид историческия контекст някои от жителите на страната изглежда не намират мемета, свързващи Барби и Опенхаймер за особено забавни. На някои от тях русокосата кукла е изобразена рамо до рамо с Опенахймер, а на техен фон се виждат розови облаци от атомни бомби.

В социалните мрежи се появи и хаштагът #NoBarnebnheimer (превод: Не на "Барбенхаймер), който призовава хората да спрат с меметата и да обърнет повече внимание на сериозната тема.

Дебатът стана толкова популярен в Япония, че предизвика реакция от страна на японския филиал на компанията Warner Bros. В негова позиция се изразя съжаление, че американските колеги на филовото дружество насърчават мемета на Барбенхаймер.

"Считаме, че реакцията на това движение, ръководено от фенове, от официалния акаунт за филма Барби в САЩ е изключително жалка. Приемаме това много сериозно и молим централата в САЩ да предприеме съответните действия. Извиняваме се на онези, които са обидени от тези необмислени действия", посочва той.

Оплакването предизвика вниманието и на основната централа на Warner Bros, която се извини, че се е ангажирала с тренда и е участвала в популяризирането на двата филма по общ начин.

Докато "Барби" ще бъде пуснат в японските кина дни след 78-ата годишнина от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки, "Опенхаймер" на режисьора Кристофър Нолан все още няма премиерна дата. Това доведе до множество спекулации, че филмът може изобщо да не бъде показван в Япония, за да не се засегне местното население по отношение на наследството от ядрените атаки.

Официална забрана обаче изглежда малко вероятна. В Япония има силна свобода на словото, а предишни американски филми, засягащи теми от военната епоха, са били гледани макар и от по-малко зрителска аудитория. Сред тях са проекти като "Безкрайност" от 1996 г. за учен, участвал в проекта "Манхатън", ръководен от Опенхаймер и довел до създаването на атомни оръжия.

Също така не е необичайно чуждестранните филми да дебютират в Япония доста време след премиерата им в други части на света. На "Безкрайност" са му били необходими почти две години преди официално да стигне до японските кина.

Снимка от филма "Барби" и от филма "Опенхаймер" "Барби" и "Опенхаймер" разбиват рекорди в световния боксофис с обща печалба от $551 млн.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024