ВСС не хареса промените в Конституцията. Щели да доведат до "неизчерпаеми проблеми" в съдебната власт Снимка: © Булевард България

Висшият съдебен съвет (ВСС) излезе със становище, с което остро критикува проекта за промени в Конституцията, внесен от управляващото мнозинство и ДПС. Според съдебния орган измененията могат да доведат до "неизчерпаеми проблеми за съдебната система". Голяма част от предложенията засягат именно нея и самия ВВС, който трябва да бъде разделен на две - съдебен и прокурорски. Променя се и начинът на избор на членове, скъсява се продължителността на мандатите.

Докато законопроектът предстои днес да бъде разгледан в конституционната комисия в парламента, ВСС се събра извънредно, за да приеме позиция по темата. Близо половин час от заседанието премина в прочитане на забележки по текста, като те на практика обхващаха всичко, което депутатите искат да променят.

Основната критика е срещу предложението за закриване на Пленума на ВСС и създаването на два отделни съвета - един само за съдиите и друг - само за прокурорите. Според Цветинка Пашкунова - член на Съдийската колегия, липсват мотиви за разделянето на Съвета и отпадането на общите заседания между двете колегии. С разделянето на органа, намаления му мандат, заедно с тези на главния прокурор и председателите на върховните съдилища, както и с отнемането на правомощията на президента при назначението им е "накърнен балансът между властите", се казва в становището.

ВСС не е съгласен и с промените, свързани със съкращаването на правомощията на главния прокурор. Членовете на Съвета казват, че много от съдебните реформи могат да застрашат независимостта на съдебната власт.

"Подхождаме с разбиране към стремежа на законодателя за редуциране на правомощията на главния прокурор, но тази фигура е задължителна за нормалното функциониране на прокуратурата, която е единен, самостоятелен и специализиран конституционен орган, натоварен със задачата да следи за спазване на законността. Надзорът за законност и методическото ръководство, които главният прокурор осъществява, имат предназначението да осигуряват точното и еднакво прилагане на законите от всички прокурори...", пише още в позицията си ВСС.

Органът има съмнение за конституционосъобразността на някои от измененията и смята, че те могат да бъдат извършвани само от Велико Народно събрание, а не от обикновено такова.

На заседанието присъства и правосъдният министър Атанас Славов, който не коментира в конкретика промените, но обясни, че в петък предстои да излезе становище и на Венецианската комисия по проекта. Впоследстиве министърът изрази очаквания, че промените ще бъдат приети от Народното събрание до края на тази година, като смята, че дотогава има достатъчно време за обсъждане на предложенията.

Днес заседава специалната комисия в парламента, която обсъжда промените в основния закон. Според предварително обявен и от съпредседателя на ДБ Христо Иванов план, повторен след това и от депутата от ДПС Делян Пеевски, идеята е гласуването на първо четене да е още тази седмица преди депутатите да излязат в едномесечна "предизборна" ваканция заради местните избори. Процедурата изисква подкрепа от минимум 160 народни представители, за да продължи дискусията и ремонта на основния закон на второ и на трето четене.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024