С 19 гласа "за" ВСС даде ход и на второто искане за отстраняване на Гешев

С пълно единодушие на присъстващите във ВСС - 19 гласа "За" - съветът даде ход и на второто искане за отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор. Това е с 5 гласа по-голямо мнозинство от това, което допусна първото производство срещу него.

Решението дойде след няколко часа дискусии за допустимостта на предложението, по време на които Гешев атакува ГЕРБ и ПП с обвинения в "опит за политическа намеса в съдебната власт и нейното превземане" и в "преврат от хора, които са безпринципни и чието неуважение към правото е фрапантно".

Гешев изнесе речта си на заседание на Висшия съдебен съвет час преди ПП-ДБ да върнат мандата за управление с готов състав на проектокабинет.

В петък бяха обнародвани и законовите промени, с които се въвежда механизмът за разследване на главния прокурор и за по-лесната му смяна при нарушения на служебните задължения.

Гешев потвърди, че планира да ги атакува пред Конституционния съд, включително заради свалянето на мнозинството за отстраняването му до 13 членове на ВСС вместо досегашните 17.

Според него промените в НПК и Закона за съдебната власт са прокарани "за да защитят един министър-председател, може би Борисов, и да направят закони за махането на един човек".

Вместо да говори по основната тема на заседанието - искането за отстраняването му от длъжност заради обидните му реплики към "политическия боклук в Народното събрание", Иван Гешев само засили риториката си срещу партиите, като ги обвини, че "позорът се обединява".

"Най-вероятно зад това стои политическото влияние на партия ГЕРБ, както беше посочено в разговора със Стоев", каза той.

Той ги обвини, че "най-вероятно се готвят за нещо, което прилича на кървави чистки - индикация за тоталитарна репресия" и "искат да изтърбушат нашата система", но това можело да стане "само през труповете на хората, които са наследници на загиналите за тази страна".

"Буквално яхат държавността, саморазправяйки се с враговете си, но аз съм враг на този, който нарушава закона и конституцията", обяви Гешев.

Той обяви за своя мисия "да вкараме ред в хаоса, както казват някои хора, но може би нарочно създават този хаос - може би за да си пълнят джобовете".

"Най-лошият възможен сценарий за България - опит да се обхване всичко, законодателна, изпълнителна власт, а може би сега искат и съдебната система. Скоро може да поискат и президента, когото наричат с какви ли не имена. Това наричат превзета държава - моделът на един бивш министър-председател, за когото народът казва, че всички други хора искат да имат шкафчета", обяви Гешев, като направи препратка към снимките с чекмеджетата и златните кюлчета от спалнята на Бойко Борисов.

Извън преките политически атаки Гешев трудно успя да формулира други аргументи за запазването на поста си.

Той попита опозицията си във ВСС "защо бърза" и "защо не изчака да види какво ще стане с борбата срещу мафията".

"Окей, вие не ме харесвате, някои политици не ме харесват, това ли е най-важният проблем в страната", беше репликата му.

На финала той отправи предупреждение към всички магистрати и към членовете на ВСС, като заяви, че "онези, които късат живо месо от съдебната власт и нямат срам пред Бог, семействата си и всичко свято" ще тръгнат и срещу "всеки магистрат и свободно мислещ българин", като цитира стихотворението на Мартин Нимьолер "Когато нацистите дойдоха за мен".

ВСС ще трябва да реши дали искането е допустимо - както вече приеха по отношение на първия сигнал срещу Гешев за незаконна намеса в разследването на взрива край кортежа му на 1 май.

Под това искане са се подписали Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов. Стоев и Кузманов са прокурори, избрани от прокурори, докато Чапкънова и Мутафова за "квота ГЕРБ" във ВСС.

Стоев беше записан с незаконното СРС, което Гешев излъчи на една от пресконференциите си в Съдебната палата и от което се чуха техните преговори за условията, при които главният прокурор да се съгласи сам да подаде оставка.

Четиримата от Прокурорската колегия обвиняват Гешев за това, че накърнява престижа на съдебната власт с изявленията си и че "демонстрира явно неуважение към политическата система в страната ни и нейното функциониране".

Официалната защитна версия на Гешев е, че имал право да изказва лично мнение към политици и обидните му думи не били насочени срещу конкретни личности, а повтаряли обществени настроения спрямо политическата класа.

Иван Гешев Гешев иска израелският експерт по боеприпасите да свидетелства пред ВСС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023