Иван Гешев за първи път посочи Делян Пеевски като част от "заговора" срещу него

"Вярвам, че членовете на ВСС няма да влязат в политическия график - графика, може би, на Делян Пеевски и Бойко Борисов". Това каза главният прокурор Иван Гешев минути преди началото на заседанието на съвта, на което ще продължи обсъждането за отстраняването му от длъжност - поредно заседание след маратонния 14-часов дебат в четвъртък.

Това е първият случай, в който Гешев си позволява да спомене името на Пеевски като част от политическия кръг, който иска уволнението му. Досега той говореше общо за "предателството" от страна на ДПС, но не и за санкционирания по "Магнитски" депутат, който в последните седмици се активизира като автор на промени в конституцията и даде знак за подкрепа на идеята за цялостно премахване на позицията на главния прокурор от йерархията в съдебната власт.

"Вярвам, че не само ние магистратите - ако сега се наведен, няма да може да се изправи. След като се провежда това - от опита ми за убийство до политически инсцениран опит за отстраняването ми в нарушение на всякакви основни правни принципи, елементарна почтеност спрямо главен прокурор, представете си какви гаранции има един обикновен магистрат, а и всеки българин. Опасността е да се върнем във времената, когато ни управляваше една тричленка или петчленка, наречена Политбюро", каза още Гешев на влизане във ВСС.

Този път кадровиците ще трябва да изслушат зам.-главния прокурор Даниела Машева, която е участник в прословутата пресконференция на 15 май, на която Гешев обяви бунт срещу "политическия боклук" в Народното събрание.

Заради този израз, който се възприе от ВСС като пример за уронване престижа на съдебната власт, е и искането за отстраняването на главния прокурор.

  • Междувременно стана ясно, че Иван Гешев си е намерил нови "слушатели" - този път в Европейския парламент, където ще бъде изслушан на заседание на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи по повод ситуацията в България.
  • Групата, в която членува Елена Йончева (БСП), правеше няколко заседания в последните 3 години по повод различни корупционни скандали в страната - включително за "Барселонагейт".

Очаква се и българското Народно събрание да вземе решение дали да изслуша Иван Гешев по негово собствено искане, което беше заявено в самия край на миналата седмица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024