Франция отново е блокирана заради стачка срещу пенсионната реформа на Макрон Снимка: © Getty Images

Втора общонационална стачка блокира Франция. Тя ще засегне производството на електроенергия, обществения транспорт и училищата в цялата страна, съобщава "Ройтерс".

Стачката е в знак на протест срещу плановете на правителството да повиши пенсионната възраст и с това да накара хората да работят за по-дълъг период от време.

Това е вторият път за този месец, в който страната е блокирана. На 19 януари над 1 млн. души излязоха по улиците на Париж и други градове във Франция, за да протестират срещу планираната реформа.

Във вторник само един от трите високоскоростни влака TGV се движеше, а движението и графикът на парижкото метро беше сериозно нарушено заради стачката. Френското електроснабдяване е намаляло с 4,4 %, тъй като към демонстрациите са се присъединили и работници в ядрените реактори и топлоелектрическите централи.

Социологически проучвания показват, че повечето французи се противопоставят на реформата, но президентът Еманюел Макрон и неговото правителство възнамеряват да отстояват позициите си. Според него реформата е "жизненоважна", за да се гарантира, че пенсионната система ще продължи да функционира.

Според оценките на Министерството на труда отлагането на възрастта за пенсиониране с 2 години и удължаването на периода на изплащане ще донесе допълнителни 17,7 млрд. евро от годишни пенсионни вноски, което ще позволи на системата да излезе на печалба до 2027 г. Според профсъюзите има и други начини за постигане на тази цел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Пет отличия спечели А1 на PR Приз 2024

Екипът на „Корпоративни комуникации на А1 участва с шест кампании

15:11 - 23.05.2024
Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024