Втори шпионски китайски балон е забелязан да лети над Латинска Америка Снимка: © Twitter

Още един шпионски балон на Китай е забелязан да лети над Латинска Америка. Това съобщи Пентагонът само ден, след като друг такъв обект беше видян над територията на САЩ и потенциално Канада.

Местоположението му не е уточнено, но американски служител заяви пред CNN, че в момента той не изглежда да се движи към тяхната страна.

"Наблюдаваме съобщения за балон, който преминава през Латинска Америка. Смятаме, че това е друг китайски балон за наблюдение", заяви говорителят на Пентагона Пат Райдър.

Повече подробности за него не се съобщават.

Балонът във въздушното пространство на САЩ няма да бъде премахван, защото отломките от него могат да представляват заплаха за безопасността на гражданите. Огромният летателен обект разпали вътрешно любопитство, политическо сочене с пръст и международна дипломатическа криза, като накара много американци да започнат да се взират в небето в търсене на белия плаващ апарат.

Къде ще отиде той - и дали американските военни в крайна сметка няма да решат да го свалят - остава неизвестно, но официални лица потвърдиха, че той продължава да се движи на изток през континенталната част на Съединените щати.

По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отложи пътуването си до Китай следващата седмица заради случая. Обяснението на Пекин е, че балонът е „цивилен дирижабъл, използван за изследователски цели, предимно за метеорологични цели“. Те казват, че той се е отклонил от курса си заради силния вятър.

Американските официални лица обаче отхвърлят тази идея и имат подозрения, че това е шпионски балон, чиято цел е да разузнава бази за ядрени оръжия.

Блинкен заяви, че е разговарял с висшия китайски дипломат Ван И и "ясно е заявил, че присъствието на този балон за наблюдение във въздушното пространство на САЩ е явно нарушение на суверенитета на страната и международното право". Държавният секретар каза, че Вашингтон е ангажиран с дипломатическите си ангажименти към Пекин и планира да посети страната, "когато условията го позволят".

"Първата стъпка е извеждането на наблюдателния актив от нашето въздушно пространство. Върху това сме съсредоточени", каза той пред репортери.

Пентагонът очаква балонът да продължи да се движи над въздушното пространство на САЩ още няколко дни, заяви негов говорител. Апаратът е избрал траектория на полета, която ще го пренесе над редица чувствителни обекти, твърдят служители. Сред тях са военни бази в Монтана, в които се намират силози за междуконтинентални балистични ракети.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гешев тръгна в политическа атака с обвинения в "преврат" и "тоталитарна репресия"

"Окей, вие не ме харесвате, някои политици не ме харесват, това ли е най-важният проблем в страната"

08:20 - 05.06.2023

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023