Втори шпионски китайски балон е забелязан да лети над Латинска Америка Снимка: © Twitter

Още един шпионски балон на Китай е забелязан да лети над Латинска Америка. Това съобщи Пентагонът само ден, след като друг такъв обект беше видян над територията на САЩ и потенциално Канада.

Местоположението му не е уточнено, но американски служител заяви пред CNN, че в момента той не изглежда да се движи към тяхната страна.

"Наблюдаваме съобщения за балон, който преминава през Латинска Америка. Смятаме, че това е друг китайски балон за наблюдение", заяви говорителят на Пентагона Пат Райдър.

Повече подробности за него не се съобщават.

Балонът във въздушното пространство на САЩ няма да бъде премахван, защото отломките от него могат да представляват заплаха за безопасността на гражданите. Огромният летателен обект разпали вътрешно любопитство, политическо сочене с пръст и международна дипломатическа криза, като накара много американци да започнат да се взират в небето в търсене на белия плаващ апарат.

Къде ще отиде той - и дали американските военни в крайна сметка няма да решат да го свалят - остава неизвестно, но официални лица потвърдиха, че той продължава да се движи на изток през континенталната част на Съединените щати.

По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отложи пътуването си до Китай следващата седмица заради случая. Обяснението на Пекин е, че балонът е „цивилен дирижабъл, използван за изследователски цели, предимно за метеорологични цели“. Те казват, че той се е отклонил от курса си заради силния вятър.

Американските официални лица обаче отхвърлят тази идея и имат подозрения, че това е шпионски балон, чиято цел е да разузнава бази за ядрени оръжия.

Блинкен заяви, че е разговарял с висшия китайски дипломат Ван И и "ясно е заявил, че присъствието на този балон за наблюдение във въздушното пространство на САЩ е явно нарушение на суверенитета на страната и международното право". Държавният секретар каза, че Вашингтон е ангажиран с дипломатическите си ангажименти към Пекин и планира да посети страната, "когато условията го позволят".

"Първата стъпка е извеждането на наблюдателния актив от нашето въздушно пространство. Върху това сме съсредоточени", каза той пред репортери.

Пентагонът очаква балонът да продължи да се движи над въздушното пространство на САЩ още няколко дни, заяви негов говорител. Апаратът е избрал траектория на полета, която ще го пренесе над редица чувствителни обекти, твърдят служители. Сред тях са военни бази в Монтана, в които се намират силози за междуконтинентални балистични ракети.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Пет отличия спечели А1 на PR Приз 2024

Екипът на „Корпоративни комуникации на А1 участва с шест кампании

15:11 - 23.05.2024
Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024