Вучич разпусна парламента. Сърбия отива на предсрочни избори през декември

Сръбският президент Александър Вучич разпусна парламента и официално насрочи парламентарни избори за 17 декември, съобщава "Ройтерс". В същия ден ще се проведат и местни избори в някои общини, включително и в столицата Белград.

"Живеем във време, в което е необходимо всички ние да бъдем единни в борбата за жизненоважните интереси на Сърбия, в която ще бъдем подложени на многоброен натиск, както заради позицията ни за Косово, така и заради други регионални и глобални въпроси", заяви Вучич след подписването на указа.

Експертите смятат, че вотът и липсата на работещ парламент ще позволят на Вучич да спечели време и да отложи решенията, свързани с Косово, на която Белград все още гледа като на своя южна провинция. Разрешаването на спора обаче е едно от основните условия за членство на балканската страна в Европейския съюз.

Във вторник председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен посети Белград. От там тя заяви, че и Сърбия, и Косово трябва да увеличат усилията си за нормализиране на двустранните отношения на фона на постоянните изблици на насилие в последно време.

Исканията на ЕС за придвижване на членството на Белград в блока включват налагането на по-строги санкции срещу Русия, по-силна борба с корупцията и организираната престъпност, както и реформи в икономиката, съдебната система и в областта на правата на човека.

Според някои вътрешни анализатори ходът на Вучич за свикване на нови избори е с цел той да укрепи собствените си редици и да реформира управляващата Сръбска прогресивна партия (СпП). Нейната популярност намалява след месеци на протести, някои от които бяха предизвикани от две масови стрелби в страната през май.

Според базираната в Белград социологическа агенция "Стата" воденият от Вучич алианс ще получи около 44% от гласовете и ще трябва да търси съюзници, за да сформира мнозинство в 250-местния парламент.

Центристкият опозиционен блок "Срещу насилието", съставен от леви, зелени и центристки партии, получава 38%. Ултранационалистическите и проруските партии се очаква да имат общо около 11% от гласовете, показват предварителните данни на "Стата" от миналия месец.

Вучич, който миналата година си осигури втори 5-годишен мандат начело на страната, подаде оставка като ръководител на партията си през май, но все още има значително влияние върху партийната политика.

Опозиционните партии и правозащитните групи обвиняват Вучич, Сръбската прогресивна партия и нейните съюзници в автокрация, потискане на медийните свободи, изборни измами, насилие срещу политически опоненти, корупция и връзки с организираната престъпност. Вучич и неговите съюзници отричат обвиненията.

След като подписа указа, Вучич заяви, че за Сърбия е важно да "запази мира, стабилността и вътрешното единство и (да) представи демокрацията".

"Тази кампания е възможност да се представят различни идеи, програми, политики, но такива, които не застрашават жизнените интереси на Сърбия", допълни той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024