WSJ: Николай Патрушев - дясната ръка на Путин, е организирал убийството на Пригожин Снимка: © Getty Images

Николай Патрушев - секретарят на Съвета за сигурност на Русия и един от най-близките съюзници на президента Владимир Путин, е организирал убийството на ръководителя на "Вагнер" Евгений Пригожин. Това твърди американското издание "Wall Street Journal" (WSJ), като се позовава на информация от западни и бивши руски разузнавачи.

Това е първият път, в който се съобщава кой всъщност може да е убил Пригожин. На 23 август самолет на "Вагнер" се разби в Русия, а лидерът на групировката беше в списъка с пасажерите. Впоследствие Москва каза, че ДНК експертиза е потвърдила самоличността му сред жертвите.

Кремъл отрече да има нещо общо със свалянето на летателната машина, каквито подозрения не липсват. От своя страна, Путин даде единственото обяснение, че инцидентът се е случил заради взривена ръчна граната. Нищо от това не е било вярно, съобщава WSJ.

Часове след инцидента европейски гражданин, който се занимава със събиране на разузнавателна информация, е поддържал комуникационен канал за връзка с Кремъл. Когато видял новината за катастрофата, попитал служител там какво се е случило.

"[Пригожин] трябваше да бъде отстранен", отговаря му без колебание служителят на Кремъл.

Патрушев дълго време предупреждавал руския президент, че зависимостта на Москва от "Вагнер" в Украйна дава на Пригожин твърде голямо политическо и военно влияние, което все повече застрашава Кремъл. Групировката разполага с десетки хиляди войници и ръководи доходоносни операции за добив на злато, дървен материал и диаманти в Африка.

Путин обаче не се вслушал в съветите му, тъй като наемниците на "Вагнер" постигали успехи в Украйна. Бивш офицер от руското разузнаване твърди, че ситуацията се променила драстично през октомври 2022 г.

Пригожин се обадил на Путин и грубо се оплакал от липсата на доставки. На разговора присъствали и други хора, включително секретарят на Съвета за сигурност на Русия, който чул как ръководителят на "Вагнер" ругае президента. По-късно Патрушев използвал арогантното му държание, за да изтъкне пред Путин как лидерът не уважавал Кремъл.

Той продължава да се възмущава от липсата на оръжие в Украйна, но Путин започва да игнорира оплакванията му. Президентът спрял да вдига на обажданията му. В началото на юни 2023 г. Кремъл обяви плановете си да ликвидира "Вагнер" като бойна сила в Украйна и нареди на бойците ѝ да станат част от силите в руското министерство на отбраната.

Бунтът и планът за убийство

Няколко дни по-късно Пригожин започва своя въоръжен бунт срещу руското военно ръководство, който беше спрян едва след намеса на беларуския президент Александър Лукашенко. Това представляваше най-голямата заплаха от повече от две десетилетия за управлението на Путин.

Изданието посочва, че според оценки на западни разузнавателни служби по време на бунта Путин се намира във вила далеч извън Москва. А Патрушев поел управлението и провел поредица от телефонни разговори, за да убеди Пригожин да се оттегли.

Той дори помолил офицери, които симпатизират на Пригожин, да се опитат да се свържат с него. Пет обаждания от Кремъл останали без отговор. Той също така започва да търси посредници и се обажда на лидерите в Казахстан и Беларус.

В крайна сметка Лукашенко заяви в публично изявление, че именно неговата намеса е помогнала да се спре въстанието. Той отправил предложение - ако Пригожин възпре войските си, хората му ще могат да се оттеглят в Беларус. В крайна сметка това предложение е предварително подготвено от Патрушев.

WSJ посочва, че точно след края на бунта, секретарят на Съвета за сигурност на Русия започва да разработва своя план за убийство срещу Евгений Пригожин. А Путин не възразява.

Няколко седмици по-късно, след обиколката си из Африка, лидерът на "Вагнер" чака на московското летище, докато инспекторите по безопасността завършвали проверката на самолета. Именно по време на това забавяне под крилото на самолета била поставена малка бомба, твърдят западни разузнавателни служби.

Самолетът излита след 17:00 ч. и достигнал височина от над 8 хил. метра. Но след повече от половин час той бързо губи височина и се разбива край село Куженкино. Видеозаписи на очевидци показват, че след експлозия самолетът пада от небето.

Кой е Николай Парушев?

Патрушев навлиза в света на шпионажа още в ранна възраст в съветския град Ленинград (сегашен Санкт Петербург). Вербуван е от КГБ и след като получава диплома за инженер, посещава академията на шпионската служба в Минск. Скоро след това започва работа в областта на контраразузнаването и като офицер, отговарящ за сигурността в регион на границата с Финландия.

Заедно с Путин става свидетел на разпадането на Съветския съюз и упадъка на службите за сигурност, докато правителството на президента Борис Елцин се опитва да въведе икономически реформи от западен тип. Когато през 1999 г. Елцин назначава Путин за министър-председател, той веднага препоръчва Патрушев за негов заместник, който да оглави новата версия на КГБ - ФСБ.

Издигането на Путин на президентския пост през следващата година укрепва авторитета на Патрушев. Двамата мъже са свързани с общ произход и убеждения, че само службите за сигурност могат да направят Русия силна.

През 2008 г. Путин издига Патрушев за секретар на Съвета за национална сигурност на Русия - пост, който не дава големи официални правомощия. Но личната му тежест, близостта му с Путин и ролята му на фактически ръководител на службите за сигурност в продължение на повече от две десетилетия го превръщат във втория най-могъщ човек в Русия, пише "Wall Street Journal".

Останките на разбил се руски военен самолет Русия няма да разследва самолетната катастрофа с Пригожин по международните правила

Пригожин и войниците му от "Вагнер" в Бахмут Какво следва за Русия и "Вагнер" след предполагаемата смърт на Пригожин?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024