Януари винаги има потенциала да бъде кофти месец. През по-голямата част от деня слънчева светлина почти липсва и мразовитото време създава всички условия да сме мудни и отегчени от живота. След цялата тържественост на декември, януари е като един дълъг махмурлук от коледните празници.

Съвсем не е случайно, че именно тогава е и “синият понеделник или депресарският понеделник” - на английски е игра на думи. Въпросът е какво можем да направим, за да оцелеем през тези къси и отегчителни зимни дни. Експертите съветват - спортувайте повече, приоритизирайте времето за сън пред всичко останало и гледайте да не се тревожите излишно.

Ако сте като мен, може би вече сте се провалили в следването на поне един от тези съвети. Моята формула за справяне с лошото настроение обаче се оказа малко по-различна, но и много елементарна - да изпробвам нови неща. Говоря за всичко, което може да бъде ново в живота ви - от преживявания, които дълго сте отлагали, до лесни неща като да си купите нова дреха, някаква мебел или да прочетете книга от непознат за вас автор.

Моят януари съвсем непланирано ми даде възможност за нов смартфон. И така едно от тайните ми оръжия в битката със сивото ежедневие се оказа Xiaomi Redmi Note 13 5G - част от последната флагманска линия смартфони на китайския технологичен гигант.

Като човек, израснал с телефон в ръка - Redmi Note 13 5G веднага влезе в употреба. Първото нещо, което ми направи впечатление, беше дизайнът.

Светлият цвят изпъква небрежно, а гърбът с матово покритие и по-тънката рамка на дисплея допринасят за приятния външен вид на устройството.

Телефонът е сравнително лек - тежи 173 грама. Големият актив на това устройства е 1,5K AMOLED дисплей с максимална яркост от 1800 нита.

6,7-инчовият дисплей е удобен, а честотата на опресняване от 120 Hz дава още комфорт. Въпреки че липсват някои функции като Dolby Atmos или HDR, Redmi Note 13 5G компенсира с други неща. От Xiaomi са осигурили и микрофон със заглушаване на шума, както и 3,5 мм жак за слушалки - който отдавна беше премахнат от почти всички устройства от по-висок клас на други конкуренти, но все още има доста приложения във всекидневието.

В днешно време все още почти няма как да говорим за смартфон, без да отделим специално внимание на камерата.

Redmi Note 13 5G разполага с основна 108-MP камера, ултраширока такава с 8MP, както и предна камера с 16 MP. Базовият модел е с 3-кратно увеличение, като висококачествената сензорна технология цели да осигури добро качество на снимките дори при слаба светлина - точно каквато получаваме в мрачните януарски дни.

По-добро фотогорафско изживяване обаче определено може да бъде постигнато с Pro моделите от същата серия. Водещите Pro модели Redmi Note 13 Pro, Redmi Note 13 Pro 5G и Redmi Note 13 Pro+ 5G разполагат с 200-мегапикселова камера със свръхвисока резолюция и оптична стабилизация на изображението (OIS).

Ако ежедневието ви е свързано с постоянно пътуване или работа в движение - важен елемент е батерията.

Тази на Redmi Note 13 5G е достатъчно издръжлива, като разполага с капацитет от 5000 mAh - подобно на останалите модели от серията.

Xiaomi описват новата си флагманска линия с думата "емблематична", като говорят за дизайн и изпълнение, които водят до "създаването на емблематични моменти".

За мен обаче безспорно най-емблематичната част от Redmi Note 13 серията е достъпната цена. В последните години надпреварата в смартфон индустрията вместо да доведе до конкуретни цени, на практика финишира в конкурентно високи такива.

Базовият Redmi Note 13 е на препоръчителна цена от 429 лева, а вариантът с 5G започва от 529 лв. Дори Pro моделите са сравнително достъпни на фона на други предложения на технологичния пазар, където цените стават все по-неудобни за казване. Основният Pro модел Redmi Note 13 Pro 5G тръгва от 779 лева, докато Pro+ 5G ще се предлага от 949 лева.

В пълно противоречие с българския израз "много евтино не е на хубаво", Xiaomi Redmi Note 13 серията показва, че цената не трябва непременно да означава компромис с качеството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024