Йордан Иванов от ПП-ДБ: Липсата на подкрепа за антикорупционните действия на проф. Хинков е проблем Снимка: © Getty Images

Липсата на подкрепа за антикорупционните действия на здравния министър проф. Христо Хинков е проблем, който не може да се подмине. Това каза депутатът от ПП-ДБ Йордан Иванов по bTV.

По думите му темата ще бъде повдигната с особена сила преди ротацията, а министърът на здравеопазването ще назове проблемите в сектора, за може, след ротацията. те да бъдат отстранени.

„Ще повдигнем този въпрос с цялата сила при ротацията, защото е недопустимо ти да бъдеш министър на здравеопазването, или на което и да било друго министерство, и да не можеш да смениш един директор – как подбираш екип тогава и как държиш един директор, когато има одитен доклад за съществени нарушения в „Пирогов“. Това за нас от ДСБ е проблем и ще повдигнем въпроса с пълна сила при ротацията“, подчерта Иванов и допълни, че е призовал Хинков да излезе и да назове проблемите.

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков вече заяви, че няма да остане на поста си след ротацията в кабинета.

Мотивът зад решението му е, че не усеща политическа подкрепа.

"И тъй като ще има смяна на конфигурацията с политическо мнозинство, именно това политическо мнозинство - с реакцията му по мои управленски решения - ми показва, че би трябвало да се оттегля след ротацията," каза Хинков на 11 януари.

Той вече е обявил, че ще подаде оставка по собствено желание пред представители на групата на ПП-ДБ, които го издигнаха за министър - това е партия ДСБ.

По думите му казусът със спешния център "Пирогов" е бил "капката, която е преляла чашата."

"Случаят "Пирогов" ми показа, че аз няма да мога да управлявам адекватно тази система, която има нужда от реформа и тази реформа е смяна на мениджъри”, каза Хинков.

Темата за оставката на Хинков беше повдигната, след като той освободи директора на "Пирогов" Валентин Димитров след одитен доклад, който показва, че лечебното заведение е в тежко финансово състояние.

Тогава комисията по здравеопазване в парламента обаче реши да "задължи" министъра да спре процедурата по освобождаването на шефа на спешната болница, докато прокуратурата и "Икономическа полиция" не се произнесат дали наистина Димитров е направил злоупотреби.

Ротацията в правителството ще бъде през март, като договорката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е премиерът Николай Денков да отстъпи поста на Мария Габриел, а той да поеме министерство на образованието. Има вариант Денков да заеме и друг пост.

Според договорката - ако има министерски смени, те ще бъдат правени само със съгласието и на двамата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024