Йордан Цонев: ДПС и нашият електорат си харесват г-н Пеевски Снимка: © БНТ

„Нашата партия и нашият електорат си харесват г-н Пеевски. Не предвиждаме раздяла с никого“ – това каза зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

Изказването бе направено в интервю за БНР, в отговор на въпрос дали Движението за права и свободи планира да се раздели с „емблематични имена“, към които в обществото има негативно отношение. „Смятаме, че господин Пеевски направи много и за страната, и за хората, особено в пандемичната криза“, каза Цонев.

През настоящата седмица името на Делян Пеевски отново се появи в публичното пространство, след като президентът Румен Радев обвини премиера Бойко Борисов и представителя на ДПС, че са „ортаци в политиката и бизнеса“. Ден по-късно министър-председателят отрече да има нещо общо с Пеевски и каза, че не го е виждал от години.

"Какво общо имам аз с Пеевски?": Борисов реагира на обвинението за "орташки връзки" с ДПС

Цонев добави, че ДПС не води разговори с ГЕРБ за подкрепа на Бойко Борисов и партията му при следващите президентски избори – нещо, което Румен Радев намекна.

"Румен Радев трябва да бъде доста по-внимателен в думите, които казва. Той трябва да бъде обединител на нацията и мост между отделните партии. Той трябва да бъде мостът между всички, а не да взривява диалога", каза зам.-председателят на ДПС.

От движението се обявиха срещу Радев на 4 януари, когато чрез своя декларация съобщиха: "Трябва да изберем истински обединител на нацията, а не партиен говорител, опонент и опозиция, просто разединител".

ДПС реформира ръководството си и поиска "обединител" за нов президент

Цонев каза, че от 2017 г. са предупреждавали, че кризата между президента и изпълнителната власт „ще разруши междуинституционалния диалог и държавността“.

"Ние не сме отправяли никога отровни стрели. Ако даваме оценка на президента, тя е съобразена с неговите действия и с нашата представа какъв трябва да бъде президентът. Не сме участвали в разрушаване на диалога, а сме критикували, че това се случва. Поискахме оставката и на президента, и на премиера в хода на кризата", допълни той.

По думите му - не е обяснимо защо всички политически формации се плашат от „пакетиране“ с ДПС.

"Не си го обяснявам. Сега ще започнат едни клетви по телевизии и радиа как няма да се пакетират с ДПС, а след това ще започне едно гонене на ДПС по кулоари и по институции, за да помагаме и да утвърждаваме държавността. Така се е случвало досега - няма политическа партия, която да не ни гони по коридорите. ДПС ще направи всичко възможно това лицемерие да бъде прекъснато", каза Цонев.

Добави, че ДПС не се стреми на всяка цена към изпълнителната власт. „Задачата ни е да се възстанови държавността и диалогът между институциите", твърди Цонев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023