Снимка: © БНТ

„Нашата партия и нашият електорат си харесват г-н Пеевски. Не предвиждаме раздяла с никого“ – това каза зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

Изказването бе направено в интервю за БНР, в отговор на въпрос дали Движението за права и свободи планира да се раздели с „емблематични имена“, към които в обществото има негативно отношение. „Смятаме, че господин Пеевски направи много и за страната, и за хората, особено в пандемичната криза“, каза Цонев.

През настоящата седмица името на Делян Пеевски отново се появи в публичното пространство, след като президентът Румен Радев обвини премиера Бойко Борисов и представителя на ДПС, че са „ортаци в политиката и бизнеса“. Ден по-късно министър-председателят отрече да има нещо общо с Пеевски и каза, че не го е виждал от години.

"Какво общо имам аз с Пеевски?": Борисов реагира на обвинението за "орташки връзки" с ДПС

Цонев добави, че ДПС не води разговори с ГЕРБ за подкрепа на Бойко Борисов и партията му при следващите президентски избори – нещо, което Румен Радев намекна.

"Румен Радев трябва да бъде доста по-внимателен в думите, които казва. Той трябва да бъде обединител на нацията и мост между отделните партии. Той трябва да бъде мостът между всички, а не да взривява диалога", каза зам.-председателят на ДПС.

От движението се обявиха срещу Радев на 4 януари, когато чрез своя декларация съобщиха: "Трябва да изберем истински обединител на нацията, а не партиен говорител, опонент и опозиция, просто разединител". 

ДПС реформира ръководството си и поиска "обединител" за нов президент

Цонев каза, че от 2017 г. са предупреждавали, че кризата между президента и изпълнителната власт „ще разруши междуинституционалния диалог и държавността“.

"Ние не сме отправяли никога отровни стрели. Ако даваме оценка на президента, тя е съобразена с неговите действия и с нашата представа какъв трябва да бъде президентът. Не сме участвали в разрушаване на диалога, а сме критикували, че това се случва. Поискахме оставката и на президента, и на премиера в хода на кризата", допълни той.

По думите му - не е обяснимо защо всички политически формации се плашат от „пакетиране“ с ДПС.

"Не си го обяснявам. Сега ще започнат едни клетви по телевизии и радиа как няма да се пакетират с ДПС, а след това ще започне едно гонене на ДПС по кулоари и по институции, за да помагаме и да утвърждаваме държавността. Така се е случвало досега - няма политическа партия, която да не ни гони по коридорите. ДПС ще направи всичко възможно това лицемерие да бъде прекъснато", каза Цонев.

Добави, че ДПС не се стреми на всяка цена към изпълнителната власт. „Задачата ни е да се възстанови държавността и диалогът между институциите", твърди Цонев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба