Йово Николов: Фигурата на Паскал беше извадена в удобен момент

Появата на името на сочения за контрабандист Николай Николов-Паскал не е случайна, а извадена в подходящ момент на фона на опит за овладяване на МВР преди изборите.

Така журналистът от "Капитал" Йово Николов коментира факта, че с личността му са запознати и медии, и политици, а преди това не е бил споменаван с години.

"Той е удобен от гледна точка на това, че е някаква тайнствена фигура, за която се твърди, че има такива страхотни възможности да контролира контрабандата на цигари. Според мен удобно е изваден точно в този момент," каза Николов пред БНТ.

"Не вярвам в тази версия в контрабандата на цигари по една проста причина: пазарът е този, който определя какво се контрабандира и по данни на Центъра за изследванe на демокрацията контрабандата на цигари в момента е пренебрежимо малка от общия процент, нещо като 3-4%, а е имало е години, когато е била 30-40%," обясни още Николов.

Разследващият журналист Анна Заркова посочи още, че поне три "клана" управляват контрабандата в България, но закрилата върху престъпната им дейност се осигурява не само в митниците, но и в полицията и на по-високо политическо ниво още от времената на ДС. Тя попита защо нито веднъж КАТ не са спирали тировете, минаващи през "Капитан Андреево" по "магистралата на контрабандата" между Раднево и Свиленград.

Миналата седмица Петя Банкова, която оглави агенция "Митници" през февруари, беше оставена в ареста по обвинение за организирана престъпна група за контрабанда и търговия с влияние, а информация на ДАНС я свързва с Николай Николов.

Журналистът от "Капитал" коментира, че ако прокуратурата, ДАНС и антикорупционната комисия имат достатъчно доказателства за намесата на главният секретар на МВР, би трябвало да ги обявят официално, а не "да се пускат контролирано по разни медии с разни снимки и някакви внушения."

Според Николов, ако Живко Коцев наистина е бил замесен и са обискарани дома и кабинета му, е следвало да му бъде повдигнато обвинение и да бъде арестуван.

"Дали този натиск не е бил "или оставка, или те арестуваме"?" попита той.

Николов коментира, че липсата на окончателно осъдени престъпници за тежки корупционни престъпления кара обществото да възприема внушенията на прокуратурата за "присъда".

"Целта не е виновните да получат наказание по законния ред. Целта е докато зрителите се вторачват в екраните, а ние се опитваме да допълним една контролирана информация със средствата на нормалната журналистика, през това време тече пренареждане в контрабандните канали - и то тече паралелно в политическата власт, Митниците и МВР", каза Анна Заркова в студиото на БНТ.

В четвъртък Коцев първо подаде оставка като главен секретар на МВР, а на следващият ден я оттегли, като обяви, че е действал под натиск. Според премиера Николай Денков натискът е бил от МВР и от високо ниво в прокуратурата, затова той обяви, че ще подаде сигнал за съответните институции.

"Първо, главният секретар трябва да подаде сигнал. И като отиде сигналът в прокуратурата какво се случва? Прокуратурата ще трябва пак сама себе си да разследва", заяви Николов.

Той каза още, че не очаква от обвиненията срещу Петя Банкова да произтече нещо повече, защото по подобни обвинения в България досега няма осъдени нито полицай, нито митничар.

Как изглежда картината на нелегалните цигари в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев предупреди за закъснение на изборния резултат от вота 2 в 1

Според премиера изборните комисии ще трябва да преброят 3 пъти повече числа от друг път

11:59 - 09.05.2024
Важно днес

Какъв ще е ефектът от новата организация на движението в центъра на София

Живеещи в района протестират, а отварянето на нови паркоместа е заложник на изборите

11:40 - 09.05.2024
Технологии

Да гласуваш от телефона? В Е-стония това ще е възможно още тази година

Законовите промени в страната ще влязат в сила през октовмри

11:02 - 09.05.2024
Важно днес

Калин Стоянов: Има само два сигнала за "евентуално" купуване на гласове

По думите му "не е от значение" в кои населени места са подадени сигналите, защото "към момента те не са потвърдени".

10:56 - 09.05.2024
Важно днес

Фондацията в памет на Даная внесе 12 000 подписа за реформи в здравеопазването

На 9 май се навършва една година от смъртта на 15-годишната Даная.

10:26 - 09.05.2024
Важно днес

Радев още не е решил дали ще наложи вето на промените в Закона за хазарта

Забраната за реклама на хазарт в медиите не е влязла в сила

09:55 - 09.05.2024
Живот

В Деня на Европа започва третото издание на Фестивала на светлините LUNAR

3D мапинг и светлинни инсталации ще преобразят центъра на София

08:39 - 09.05.2024