Юън Блеър - от син на премиер до собственик на бизнес за 700 милиона и член на Ордена на Британската империя Снимка: © Getty Images

Той е син на бивш министър-председател, горд собственик на новия си дом за 22 милиона в Западен Лондон и в сряда, само на 38 години, Юън Блеър бе награден с членство в Ордена на Британската империя за своите заслуги в сферата на образованието.

Най-възрастното дете на Тони Блеър за пръв път привлече погледите към себе си като тийнейджър, когато полицията го откри пиян и в неадекватно състояние на Лестър Скуеър след празненствата за завършването на специализираните му изпити GCSE през 2000 година.

Години по-късно образованието остава водеща тема покрай него, но по различен начин - основател е на бизнес, в който хората се обучават да извършват дадена работа, докато същевременно имат практически задачи и получават заплата по време на процеса. Компанията му е оценена на 700 милиона паунда. От тази позиция, той притежава и финансов интерес в това образователната система да се развива.

"Със сигурност трябва да се уверим, че следим развитието на учениците, но не е нужно това да се случва през настоящата вманиеченост по GCSE" - коментира той срещата на Times Educational Commission през май. Според него настоящият модел не е достатъчно ефективен.

Бащата на Юън беше избран за премиер през 1997 година, след като обеща неговите три основни приоритета да бъдат "образование, образование и образование." Една от целите му бе да се увери, че 50% от хората, които завършват гимназия, ще влязат и в университет. Това не бе постигнато до 2019 година.

Блеър младши обаче вярва, че "обсебването в това, че академичното образование е маркер за потенциала и таланта на хората" спира развитието на малцинствените групи и не обслужва нуждите на работодателите в дигиталната ера.

"Когато гледаш към тези 50%, идеята бе, че колкото повече хора влязат в университети, толкова повече ще получат добри възможности и ще могат да направят прехода между редовно обучение и работа," коментира той казуса пред Telegraph. "Не се случва така. Много студенти се озовават на позиции, които не изискват особени умения и диплома. Получаването на диплома не ти гарантира сигурна работа."

Блеър изучава древна история в Бристолския университет, преди да влезе в Йейл. Разказва, че макар да "не е обичал да учи", докато е израствал единственият път до високопоставена работна позиция е изглежал през университетите. Идеята за създаването на бизнеса му, Multiverse, идва след като напуска първата си работа в инвестиционната банка Morgan Stanley.

"Често казвам на хората, че започнах кариерата си в инвестиционното банкуване, където структурурах корпоративни дългове и деритиви. Бях въоръжен с диплома по древна история и магистър по международни отношения - тези неща не ме научиха как да си върша работата," посочва Юън по време на London Rising през 2021 - конференция, на която се дискутира как английската столица да се възстанови след края на пандемията. "Преминах през обучение на място, на което научих всичко, което знаех за работата."

Бизнесът му, създаден с негова приятелка Софи Аделман през 2016, предлага "истинска и надеждна алтернатива, която може да се конкурира с университетите".

Multiverse свързва своите кандидати с повече от 300 работодатели, сред които Google, Facebook, Morgan Stanlet и Depop. Предлага им обучение в практическа обстановка, което е в съотвествие с нуждите на служителите, както и индивидуални ментори, извънкласни дейности и общности, подобни на тези, към които можеш да се присъединиш в университета.

Блеър твърди, че се е случвало млади хора да се откажат от място в Оксфордския университет, за да е присъединят към неговата система.

Юън Блеър - от син на премиер до собственик на бизнес за 700 милиона и член на Ордена на Британската империяСинът на бившият премиер притежава малко под 50% от акциите в компанията, което означава, че неговият дял е оценен на близо 350 милиона паунда - много повече от състоянието на баща му, което е изчислявано на 60 милиона.

Наскоро използва част от богатството си, за да закупи 5-етажна къща в Лондон за 22 милиона. В нея разполага със седем спални, които дели със съпругата си Сюзан Ашман и двете им деца. В подземието има закрит басейн, фитнес и гараж, който може да приюти няколко коли.

Фен на футболния "Ливърпул" от дете, той предпочита да се облича в стила на ИТ директорите от Силициевата долина - носи тениски на бранда Multiverse или суичъри с дънки и често - цветни кецове. Веднъж казва, че има брандирана горница в почти всеки цвят, "за да може да носи различна всеки ден".

Получава много комплименти за приоритизирането на социалната гъвкавост на Multiverse - 53% от обучаващите се са цветнокожи, а 36% - с по-беден произход. През миналата година бе назначен в правителствена работна група, която цели да подобри социално-икономическото разнообразие в сферата на финансовите услуги.

Твърди, че мисията му в живота е "да се увери, че през следващото десетилетие най-добрите работни позиции не отиват при същите хора, при които са отивали и през миналото."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024