Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца Снимка: © Getty Images

Писателят и историк Ювал Ноа Харари вече пише и за по-младите си читатели, като този месец предстои да излезе неговата книга, посветена на любимата му тема - историята на човечеството. Този път обаче тя ще бъде предназначена за деца на възраст между 8 и 12 години.

"Неудържимите ние: Как хората завладяха света" е заглавието на книгата, която вече е обявена, че ще излезе на няколко езика, включително английски, немски, полски и датски.

"Неудържимите ние" е книгата, която исках да прочета като дете. Тя разказва историята на хората от времето, когато сме били просто маймуни, живеещи в Саваната, до времето, когато почти сме станали богоподобни, летейки със самолети и космически кораби. Това е забавна книга. Надявам се, че младите читатели няма да искат да я оставят - и същевременно е много сериозна, като цели да ви занимае с редицата въпроси, които повдига", споделя писателят.

Харари е автор и на трилогията от книги „Sapiens”, “Homo Deus” и „21 урока за 21 век“, в която изследва цялата история, еволюция и бъдещо развитие на човека, но това е първото му произведение, изцяло направено за детската аудитория.

В интервю за детското издание на немския вестник Spiegel - “Dein Spiegel”, Харари разказва за това какво може да се научи от историята и как хората имат суперсила.

"Ние, хората, управляваме света, защото си сътрудничим по-добре от всички останали животни. Шимпанзетата например си сътрудничат само с няколко други съплеменници, които познават лично. От друга страна, хората си сътрудничат с безброй други хора - дори с такива, които не познават. Вземете например дрехите си: Били са произведени някъде на другия край на света, някой ги е доставил тук, а друг ги е продал в магазина. Всички велики постижения на човечеството - от кацането на Луната до създаването на ваксини - са дело на много, много хора, които работят заедно. Защо го правят? Ето тук се появява суперсилата", обяснява той.

Според него тази суперсила се проявява в това да измисляме истории и да караме другите хора да им вярват. Той дава пример с това, че народите дълго време "са си измисляли истории за богове", на които достатъчно хора са вярвали и благодарение на тези вярвания са били построени катедрали и синагоги.

Харари обаче се спира и на случаите, в които хората не работят заедно, а един срещу друг, като прави препратка и към войната в Украйна.

"За мен това е трагедия за хората в Украйна. Но и за всички останали хора по света. В много исторически епохи по-силните държави често са нахлували в по-слаби страни, но през последните десетилетия голяма част от световната общност се съгласи, че подобно поведение вече не е приемливо. Руският президент Владимир Путин наруши това споразумение", изтъква историкът.

Ювал Ноа Харари: В смъртния акт на Руската империя няма да пише "Горбачов", а "Путин"

По думите му много държави по света сега ще харчат повече пари за военни цели, но това е било напълно обичайно и в други по-ранни времена от историята.

Харари се спира и на друг глобален проблем - климатичните промени. Според него човечеството има уменията и знанията, за да реши този проблем, но му липсва воля.

"Трудно е да се убедят милиарди хора, че трябва да променят начина си на живот. Мнозина намират оправдание, че имат по-належащи проблеми или, че не са причината за проблема и заради това не се интересуват", казва той.

Историкът говори и за това какво стои зад идеята да напише детска книга за историята на човечеството, като изтъква, че е важно децата да участват в решаването на въпроси, които засягат всички.

"За мен е важно да изпратя послание: Светът, в който живеем, не е паднал от небето. Ние, хората, сме направили избор. Ето защо светът изглежда така, както изглежда днес. Но можете да направите и различен избор и да промените света", допълва Харари.

Ювал Харари: Нима Наполеон е възкръснал и германците готвят Блицкриг, че Путин се плаши от "нападение"?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024