Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца Снимка: © Getty Images

Писателят и историк Ювал Ноа Харари вече пише и за по-младите си читатели, като този месец предстои да излезе неговата книга, посветена на любимата му тема - историята на човечеството. Този път обаче тя ще бъде предназначена за деца на възраст между 8 и 12 години.

"Неудържимите ние: Как хората завладяха света" е заглавието на книгата, която вече е обявена, че ще излезе на няколко езика, включително английски, немски, полски и датски.

"Неудържимите ние" е книгата, която исках да прочета като дете. Тя разказва историята на хората от времето, когато сме били просто маймуни, живеещи в Саваната, до времето, когато почти сме станали богоподобни, летейки със самолети и космически кораби. Това е забавна книга. Надявам се, че младите читатели няма да искат да я оставят - и същевременно е много сериозна, като цели да ви занимае с редицата въпроси, които повдига", споделя писателят.

Харари е автор и на трилогията от книги „Sapiens”, “Homo Deus” и „21 урока за 21 век“, в която изследва цялата история, еволюция и бъдещо развитие на човека, но това е първото му произведение, изцяло направено за детската аудитория.

В интервю за детското издание на немския вестник Spiegel - “Dein Spiegel”, Харари разказва за това какво може да се научи от историята и как хората имат суперсила.

"Ние, хората, управляваме света, защото си сътрудничим по-добре от всички останали животни. Шимпанзетата например си сътрудничат само с няколко други съплеменници, които познават лично. От друга страна, хората си сътрудничат с безброй други хора - дори с такива, които не познават. Вземете например дрехите си: Били са произведени някъде на другия край на света, някой ги е доставил тук, а друг ги е продал в магазина. Всички велики постижения на човечеството - от кацането на Луната до създаването на ваксини - са дело на много, много хора, които работят заедно. Защо го правят? Ето тук се появява суперсилата", обяснява той.

Според него тази суперсила се проявява в това да измисляме истории и да караме другите хора да им вярват. Той дава пример с това, че народите дълго време "са си измисляли истории за богове", на които достатъчно хора са вярвали и благодарение на тези вярвания са били построени катедрали и синагоги.

Харари обаче се спира и на случаите, в които хората не работят заедно, а един срещу друг, като прави препратка и към войната в Украйна.

"За мен това е трагедия за хората в Украйна. Но и за всички останали хора по света. В много исторически епохи по-силните държави често са нахлували в по-слаби страни, но през последните десетилетия голяма част от световната общност се съгласи, че подобно поведение вече не е приемливо. Руският президент Владимир Путин наруши това споразумение", изтъква историкът.

Ювал Ноа Харари: В смъртния акт на Руската империя няма да пише "Горбачов", а "Путин"

По думите му много държави по света сега ще харчат повече пари за военни цели, но това е било напълно обичайно и в други по-ранни времена от историята.

Харари се спира и на друг глобален проблем - климатичните промени. Според него човечеството има уменията и знанията, за да реши този проблем, но му липсва воля.

"Трудно е да се убедят милиарди хора, че трябва да променят начина си на живот. Мнозина намират оправдание, че имат по-належащи проблеми или, че не са причината за проблема и заради това не се интересуват", казва той.

Историкът говори и за това какво стои зад идеята да напише детска книга за историята на човечеството, като изтъква, че е важно децата да участват в решаването на въпроси, които засягат всички.

"За мен е важно да изпратя послание: Светът, в който живеем, не е паднал от небето. Ние, хората, сме направили избор. Ето защо светът изглежда така, както изглежда днес. Но можете да направите и различен избор и да промените света", допълва Харари.

Ювал Харари: Нима Наполеон е възкръснал и германците готвят Блицкриг, че Путин се плаши от "нападение"?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023