Ювал Харари: Нима Наполеон е възкръснал и германците готвят Блицкриг, че Путин се плаши от "нападение"? Снимка: © Getty Images

"Защитниците на Путин обвиняват за войната "експанзията на НАТО". Как може някой да обвинява НАТО, когато руските бомби падат върху Киев?" - израелският историк и писател Ювал Ноа Харари отправи поредна атака срещу агресията на Владимир Путин в Украйна.

В публикация в профила си във Facebook той отговаря на твърденията на Путин за разширяването на Алианса на Изток с думите, че НАТО никога не прави експанзия със сила, а страните се присъединяват по собствено желание.

"Държавите, които искат да се присъединят към НАТО, го правят не защото имат намерение да завладеят съседите си, а защото се страхуват от един определен съсед. Когато видите кадрите от Украйна, можете ли да хвърлите обвиненията върху страни като Естония или Полша, че се страхуват от Русия?", пише Харари.

"Защитниците на Путин казват, че Русия се опасява от нападение. От кого точно? Последният път, когато някой нападна Русия, това беше Хитлер преди 80 години. Кой е толкова луд, че да иска да го направи отново?".

"Германската армия ли тайно трупа войски по границата с подготовка за Блицкриг? Наполеон ли е възкръснал, та да поведе френската армия към Москва? Можете ли да назовете една страна, която се готви да нападне Русия през 2022 г.?", задава реторичен въпрос израелският историк.

В последното си интервю - за Channel 4, Харари заяви, че каквото и да се случи в Украйна, руският президент Владимир Путин вече е загубил войната.

"Путин има тази фантазия в главата си, че украинците не са нация, че са руснаци, че искат да бъдат погълнати от Русия. Той нарича „нацисти“ хората в Украйна, които искат да предотвратят именно това. И точно заради тази фантазия той мисли, че Володимир Зеленски ще напусне страната, че украинската армия ще се предаде, че гражданите ще хвърлят цветя върху руските танкове, че войната ще спре и Украйна вече ще е част от Русия. Ние вече знаем, че той греши за абсолютно всичко. Украйна е горда нация, която смело се бори за оцеляването си, Зеленски е там, а гражданите хвърлят коктейли „Молотов“, не цветя. В този смисъл Путин вече е загубил войната, защото дори и да завладее Украйна, той няма да е способен да я контролира“, каза историкът.

Според него всеки е знаел, че руската армия е много по-силна от украинската и че НАТО няма да прати войници там. Но никой не е можел да каже със сигурност как ще действат украинците. "Можеше Путин да е прав и украинците да бяха приели да се присъединят към Русия. Тогава Путин щеше да спечели войната“, каза Харари и добави, че руснаците посяват „семената на омразата, които ще са живи поколения наред“.

„Невероятният кураж на украинците дава кураж на много други хора по света. Киев е като електроцентрала, която електризира цяла Европа. И ако Европа е обединена, ще е много по-силна от Русия. Русия е просто газ станция с ракети“, твърди Харари, като използва сравнение, направено от Джон МакКейн.

Американският сенатор от Републиканската партия описва страната на Путин по този начин след анексирането на Крим през 2014 г. Българският премиер Кирил Петков също използва сравнението в една от скорошните си публични изяви.

„Ако на Путин му бъде позволено да спечели, това ще вкара света в нова тъмна ера на война“, каза Ювал Ноа Харари. „Ако искаме да се защитим, да защитим мирния и проспериращ свят, на който се радвахме в продължение на десетилетия, трябва да обмислим всички видове действия – дори тези, които изглеждат немислими“.

Попитан дали Путин е човек, който може да промени мисленето и решенията си, Харари отговори, че проблемът с диктаторите е, че са заобиколени от хора, които ги е страх да им кажат истината.

„Каквото и да каже лидерът, дори да е най-налудничавото нещо, хората около него отговарят: „Да, да, прав си, ти си гений“. Това прави цялата ситуация по-трудна. Надявам се, че руските граждани ще спрат тази война. Не осланям надеждите си на Путин, а на руснаците, защото тази война не им е нужна, те не я искат. Руснаците вече спасиха света веднъж, когато се биха смело и устояха срещу Хитлер. Могат да спасят човечеството отново, ако се бият смело срещу Путин“.


"Русия е като бензиностанция с ракети": Кой е авторът на сравнението, използвано от Петков и Ювал Ноа Харари

Ювал Ноа Харари: В смъртния акт на Руската империя няма да пише "Горбачов", а "Путин"

Д-р Владимир Сотиров с психопортрет на Путин: Той се мисли за Богочовек, но слабите хора като него се счупват


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024