"Z" е за Zara. "A" е за Adidas: какво казва арт инсталация, появила се в Санкт Петербург Снимка: © Twitter/Газета.Ru

Арт инсталация с многоцветни букви от латинската азбука, комбинирани така, че да изпишат думата "Zamestim", се появи в центъра на Санкт Петербург преди няколко дни. Обектът е поставен точно срещу Казанската катедрала в града и привлича вниманието на много граждани. Мистерия остава кой я е поставил там.

Всяка буква от надписа е част от име или лого на популярна международна марка, която е спряла дейността си в Русия - буквата Z за Zara, A за Adisas и M за McDonald's. Забелязват се още и фирмените лога на Epson, Skoda, TotalEnergies, Ikea и Milky Way. Така инсталацията изписва "ZAMESTIM" - посланието в превод е ясно - "Ще заменим" или "Да заместим".

Стотици международни компании се оттеглиха от Русия в знак на протест срещу инвазията й в Украйна. Властите в Москва се опитват да звучат оптимистично, като твърдят, че Русия ще намери заместители на чуждестранните компании и техните артикули, които вече не са налични.

През март Руската федерална служба по интелектуална собственост получи заявка за регистрация на логотип с името "Дядя Ваня", който копира световноизвестната емблема на веригата McDonald's. Последваха предложения за преобразуването и на други западни марки - "Идея" вместо IKEA и Nezpresso вместо Nespresso.

Лишението от световни продукти и услуги обаче допринася за нарастващото чувство за международна изолация на Русия - въпреки акции за "повдигане на духа".

Не е само "Дядя Ваня": Руснаци копират IKEA с "Идея" и искат да продават прах за пране "Audi"

Арт инсталацията привлича вниманието на много граждани, някои минават и да се снимат с нея. Най-вероятно проектът не е одобрен от градоустройствената комисия и ще бъде премахнат скоро, съобщава руската медия "Фонтанка".

В центъра на Санкт Петербург обаче на места могат да се видят и антивоенни графити, както и лозунги против президента Владимир Путин, разказва репортер на BBC. По-рано този месец руската художничка Саша Скочиленко беше арестувана и обвинена в разпространение на фалшиви новини за руските въоръжени сили заради това, че е заменяла цените в местния супермаркет с антивоенни послания.

"Това показва, че свободата на словото у нас се заглушава. Това показва, че политическите репресии стават все по-лоши и че хората с антивоенни възгледи са преследвани и вкарвани в затвора", разказва пред BBC партньорката на Скочиленко.

Строги ограничения върху медиите и свободата на словото бяха въведени в Русия след началото на руската военна инвазия в Украйна. Според специално приетия закон гражданите на страната не могат да говорят за "война" или "военна инвазия" в Украйна, а само за "специална военна операция" - официалният термин, който Кремъл използва за действията си.

До 15 г. затвор грози руснаците, които са против позицията на Кремъл за войната в Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Какво е общото между изготвянето на закони и правенето на наденици?

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024