"Z" е за Zara. "A" е за Adidas: какво казва арт инсталация, появила се в Санкт Петербург Снимка: © Twitter/Газета.Ru

Арт инсталация с многоцветни букви от латинската азбука, комбинирани така, че да изпишат думата "Zamestim", се появи в центъра на Санкт Петербург преди няколко дни. Обектът е поставен точно срещу Казанската катедрала в града и привлича вниманието на много граждани. Мистерия остава кой я е поставил там.

Всяка буква от надписа е част от име или лого на популярна международна марка, която е спряла дейността си в Русия - буквата Z за Zara, A за Adisas и M за McDonald's. Забелязват се още и фирмените лога на Epson, Skoda, TotalEnergies, Ikea и Milky Way. Така инсталацията изписва "ZAMESTIM" - посланието в превод е ясно - "Ще заменим" или "Да заместим".

Стотици международни компании се оттеглиха от Русия в знак на протест срещу инвазията й в Украйна. Властите в Москва се опитват да звучат оптимистично, като твърдят, че Русия ще намери заместители на чуждестранните компании и техните артикули, които вече не са налични.

През март Руската федерална служба по интелектуална собственост получи заявка за регистрация на логотип с името "Дядя Ваня", който копира световноизвестната емблема на веригата McDonald's. Последваха предложения за преобразуването и на други западни марки - "Идея" вместо IKEA и Nezpresso вместо Nespresso.

Лишението от световни продукти и услуги обаче допринася за нарастващото чувство за международна изолация на Русия - въпреки акции за "повдигане на духа".

Не е само "Дядя Ваня": Руснаци копират IKEA с "Идея" и искат да продават прах за пране "Audi"

Арт инсталацията привлича вниманието на много граждани, някои минават и да се снимат с нея. Най-вероятно проектът не е одобрен от градоустройствената комисия и ще бъде премахнат скоро, съобщава руската медия "Фонтанка".

В центъра на Санкт Петербург обаче на места могат да се видят и антивоенни графити, както и лозунги против президента Владимир Путин, разказва репортер на BBC. По-рано този месец руската художничка Саша Скочиленко беше арестувана и обвинена в разпространение на фалшиви новини за руските въоръжени сили заради това, че е заменяла цените в местния супермаркет с антивоенни послания.

"Това показва, че свободата на словото у нас се заглушава. Това показва, че политическите репресии стават все по-лоши и че хората с антивоенни възгледи са преследвани и вкарвани в затвора", разказва пред BBC партньорката на Скочиленко.

Строги ограничения върху медиите и свободата на словото бяха въведени в Русия след началото на руската военна инвазия в Украйна. Според специално приетия закон гражданите на страната не могат да говорят за "война" или "военна инвазия" в Украйна, а само за "специална военна операция" - официалният термин, който Кремъл използва за действията си.

До 15 г. затвор грози руснаците, които са против позицията на Кремъл за войната в Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Важно днес

Изход от кризата или нова криза? В Косово гласуват на референдум за отстраняване на албански кметове

Близката до Белград партия "Сръбска листа" призова за бойкот

13:32 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024