Снимка: © Twitter/Газета.Ru

Арт инсталация с многоцветни букви от латинската азбука, комбинирани така, че да изпишат думата "Zamestim", се появи в центъра на Санкт Петербург преди няколко дни. Обектът е поставен точно срещу Казанската катедрала в града и привлича вниманието на много граждани. Мистерия остава кой я е поставил там. 

Всяка буква от надписа е част от име или лого на популярна международна марка, която е спряла дейността си в Русия - буквата Z за Zara, A за Adisas и M за McDonald's. Забелязват се още и фирмените лога на Epson, Skoda, TotalEnergies, Ikea и Milky Way. Така инсталацията изписва "ZAMESTIM" - посланието в превод е ясно - "Ще заменим" или "Да заместим".

Стотици международни компании се оттеглиха от Русия в знак на протест срещу инвазията й в Украйна. Властите в Москва се опитват да звучат оптимистично, като твърдят, че Русия ще намери заместители на чуждестранните компании и техните артикули, които вече не са налични.

 

През март Руската федерална служба по интелектуална собственост получи заявка за регистрация на логотип с името "Дядя Ваня", който копира световноизвестната емблема на веригата McDonald's. Последваха предложения за преобразуването и на други западни марки - "Идея" вместо IKEA и Nezpresso вместо Nespresso.

Лишението от световни продукти и услуги обаче допринася за нарастващото чувство за международна изолация на Русия - въпреки акции за "повдигане на духа".

Не е само "Дядя Ваня": Руснаци копират IKEA с "Идея" и искат да продават прах за пране "Audi"

Арт инсталацията привлича вниманието на много граждани, някои минават и да се снимат с нея. Най-вероятно проектът не е одобрен от градоустройствената комисия и ще бъде премахнат скоро, съобщава руската медия "Фонтанка".

В центъра на Санкт Петербург обаче на места могат да се видят и антивоенни графити, както и лозунги против президента Владимир Путин, разказва репортер на BBC. По-рано този месец руската художничка Саша Скочиленко беше арестувана и обвинена в разпространение на фалшиви новини за руските въоръжени сили заради това, че е заменяла цените в местния супермаркет с антивоенни послания.

"Това показва, че свободата на словото у нас се заглушава. Това показва, че политическите репресии стават все по-лоши и че хората с антивоенни възгледи са преследвани и вкарвани в затвора", разказва пред BBC партньорката на Скочиленко. 

Строги ограничения върху медиите и свободата на словото бяха въведени в Русия след началото на руската военна инвазия в Украйна. Според специално приетия закон гражданите на страната не могат да говорят за "война" или "военна инвазия" в Украйна, а само за "специална военна операция" - официалният термин, който Кремъл използва за действията си.

До 15 г. затвор грози руснаците, които са против позицията на Кремъл за войната в Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия