"За едни 12 точки": За кого гласува българското жури на "Евровизия" Снимка: © Getty Images

Нула точки за Украйна от българското жури на конкурса "Евровизия". Песента на "Оркестър Калуш" спечели конкурса - с мощния вот на зрителите от всички 40 държави, които участват. В класирането според националните комисии за оценка Украйна също бе в челните места, макар Великобритания да получи най-много точки по този показател. Без българска "точка". А как българските журита гласуват назад в годините?

"Нашите 12 точки отиват при..." - тези думи се чуват всяка година в един от най-вълнуващите и напрегнати моменти от конкурса на "Евровизия". Всяка година на финала на музикалната надпревара представител на всяка от участващите държави се включва чрез видеовръзка, за да обяви вота на своето национално професионално жури. Като част от конкурса и България представя резултатите, формирани от комисия от професионалисти, избрани предварително. Те оценяват всяко от изпълненията на финалистите.

Историята на гласуванията на българските журита обаче показва, че то далеч невинаги отговаря на европейските тенденции и на вкуса на зрителите.

Всяка държава има свое собствено национално жури, съставено от професионалисти в музикалната сфера. Всеки от членовете оценява любимите си 10 песни по точкова система, според която най-доброто изпълнение получава 12 точки, второто - 10 точки, а останалите получават оставащите точки между 8 и 1. Накрая се прави средноаритметично изчисление и се формират средните оценки по държава. Ако песента на дадена страна не попадне в топ 10, то тя не получава никакви точки. Гласовете от журито обаче са само 50% от общия брой точки, които определят крайното класиране и победителя - останалите 50% идват от зрителския вот.

И тази година не беше по-различна. Щом изтече времето на телевизионните зрители да подадат вота си, водещите на "Евровизия" започнаха да обявяват резултатите на всяко от националните журита.

Музикалните професионалисти от България, които оценяваха песните тази година, бяха Здравко Желязков от дует Ритон, Нели Рангелова, Мария Мутафчиева, Венцислав Роналд – Venzy и Георги Симеонов – JJ.

На първите три места те са поставили песните на Гърция, Великобритания и Испания, като максималният брой от 12 точки са присъдени за песента на южната ни съседка. Точки от българското жури получиха и Швейцария, Белгия, Армения, Португалия, Азербайджан, Норвегия и Италия.

Резултатите показват, че професионалната комисия от България не е гласувала за победителя на тазгодишното издание - Украйна и песента "Стефания". Украинското произведение не попада и в топ 10 на българското жури, но за сметка на това събра максималния брой точки от българската публика.

Някои потребители в социалните мрежи посочиха разминаването между вота на жури и публика, но България не е единствената страна, която не присъди точки за парчето на "Оркестър Калуш". Това не направиха и комисиите на 12 други държави - Сърбия, Северна Македония, Гърция, Малта, Швеция, Нидерландия, Италия, Великобритания, Финландия, Испания, Естония и Австрия. Вотът на журитата се компенсира от този на публиката, според който Украйна получава високи резултати от всяка страна, участваща в конкурса.

Гласът на зрителите донесе победата на Украйна на "Евровизия"

Потребители в социалните мрежи критикуваха решението на музикалните професионалисти от България да не присъдят точки за Украйна.

"Българското жури дава 0 точки на украинската песен, как можахте на ни опозорите така? Толкова ме е срам!", пише потребител във Facebook.

"Не знам какво е това българско жури, но българската публика си каза тежката дума и гласува за Украйна. Докога на всички нива ще ни управляват недостойни хора?!", споделя друг потребител в социалните мрежи.

В крайна сметка 12-те точки от българското жури отиват за песента на Аманда Тенфьорд "Die Together", която представлява Гърция. Тя е оценена със същия брой гласове и от журитата на Кипър и Норвегия.

За последните няколко години България участва в пет издания на "Евровизия" - през 2016, 2017, 2018, 2021 и 2022 г. Страната трябваше да участва и в изданието през 2020 г., но то беше отменено заради настъпилата пандемия от COVID-19.

Гласовете на българското жури за "Евровизия"

За кого гласува журито през годините?

Победители на "Евровизия"

2022: Украйна 2021: Италия 2018: Израел 2017: Португалия 2016: Украйна

Сравнителна графика за това как гласува българското жури през годините показва, че гласовете за Гърция не са нещо необичайно, тъй като песните на страната са получавали точки от комисията на България всеки път, когато Атина се класира за големия финал. През 2021 г. журито дава 8 точки за гръцката песен, а през 2017 г. й присъжда 6 точки. В изданията на конкурса през 2018 г. и 2016 г. Гърция не успява да стигне до финала на "Евровизия".

Подобна е ситуацията и с гласовете за Армения, която за последните пет издания, в които има българско участие - винаги получава точки от българското жури при класирането ѝ на финал. Страната не получава точки от комисията на България през 2018 г., когато не стига до финал, а през 2021 г., не участва в конкурса.

За нагласите спрямо останалите страни вотът е разпръснат и в голяма степен се влияе от участващите песни.

Всъщност българското жури само два пъти през тези години е присъждало точки на песен, която впоследствие печели конкурса.

Това се случва през 2018 г., когато журито в състав Алексей Василев, Калин Любенов Вельов, Лора Димитрова Козева, Мария Мутафчиева (Мери) и Мая Димитрова Райкова, дава 4 точки на Израел. Това е и страната, която печели конкурса при крайното класиране с вот от държавиге и от публиката.

Другият случай, в който журито е в крак с водещата тенденция за победител, е през 2021 г., когато то присъжда 10 точки за Италия. Тогава в неговия състав влизат Кристина Янкова Матеева, Катя от дует Ритон, Красимир Николов Гюлмезов, Милка Колева Митева.

През същата 2021 г. обаче с вота има скандал. Причината - журито присъжда максималния брой от 12 точки на Молдова. Така България се нарежда до Русия, чийто фаворит също е песента "Sugar" в изпълнение на Наталия Гордиенко. Защо вотът се оказва съмнителен за мнозина? Съавтор на молдовското парче за конкурса е Филип Киркоров - известният руски поп певец, който е роден в България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Залогът е диктатура или парламентарна република": Депутати от ПП-ДБ осъдиха поведението на Радев

Депутати от ПП-ДБ осъдиха остро поведението на Радев при връчването на втория мандат

19:58 - 29.05.2023

Прокуратурата даде обратен и върна делото за кюлчетата от снимките с Борисов

Разследването по делото със златните кюлчета и пачки в шкафчето на Борисов продължава

18:46 - 29.05.2023

Граждани излизат на протест в София срещу президента: "Няма да позволим да се превърнем в Беларус"

Демонстрацията ще се проведе пред Президентството във вторник, 30 май

17:54 - 29.05.2023

Радев връчи втория мандат на Денков с нежелание и намекна, че той не трябва да се изпълнява

Президентът даде мандата на ПП-ДБ не защото иска, а защото така трябва

17:00 - 29.05.2023

"Вие сте истински идиоти": Били Айлиш отвърна на хейтърите, които я критикуват за по-женствения ѝ стил

Били Ейлиш е уморена от хората, които непрекъснато критикуват начина ѝ на обличане

16:51 - 29.05.2023

Снежинки от клей в "най-прекрасното време от годината". Renault пусна тематична реклама за Ролан-Гарос

Автомобилният концерн обяви три инициативи за Откритото първенство на Франция

16:02 - 29.05.2023

Пасажери отказаха да слязат от самолет на WizzAir, след като ги приземиха във Варна вместо в София

Екипажът не е предупредил пътниците за отклонението от маршрута

15:59 - 29.05.2023

Русия нападна Киев с дронове и ракети два пъти в рамките на един ден

Експлозии отекнаха в центъра на Киев в понеделник сутринта

15:40 - 29.05.2023

Радостин Василев напуска парламентарната група на ПП-ДБ

Групата на ПП-ДБ вече ще е с 63 депутати

15:29 - 29.05.2023