За или против демонтажа на Альоша? Въпросът вероятно ще се реши с референдум Снимка: © Булевард България

Общинските съветници от „Има такъв народ“ са внесли в пловдивския общински съвет предложение за провеждане на местен референдум за съдбата на съветския паметник "Альоша", съобщи пловдивският сайт "Под тепето".

Това се е случило непосредствено след като съветниците Владимир Славенски и Йоно Чепилски, част от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България” в местния парламент, предложиха монументът да бъде демонтиран по примера на Паметника на съветската армия в София, и преместен до края на 2024 година в Музея на социалистическото изкуство.

  • Предложението на Славенски и Чепилски включва още осъществяване на архитектурен конкурс за реновация, облагородяване и реставрация на пространството на върха на тепето Бунарджик, на което се извисява статуята на съветски войник.

Въпросът, който съветниците от ИТН предлагат за допитване до гражданите, е формулиран по следния начин: „Да бъде ли реализирано преместване на паметника на съветската армия, по–известен като „Альоша“, издигащ се на върха на хълм Бунарджик в Пловдив?“

Предложението за референдум в момента се гледа от постоянните комисии в общинския съвет заедно с контрапредложението на Славенски и Чепилски. Следващото заседание на местния парламент е в средата на януари.

Идеята за демонтажа на "Альоша" не е нова - в края на миналата година общинската съветничка от “Демократична България” Веселина Александрова обяви намерението на групата от ПП-ДБ за трансформация на пространството, където се намира той.

Паметникът на Съветската армия "Альоша" е официално открит през 1957 г. на върха на хълма Бунарджик - едно от тепетата на Пловдив. Представлява гранитна статуя с височина 10,5 м на съветски войник, държащ картечен пистолет "Шпагин" с цевта надолу.

По време на предизборната кампания на последните местни избори и кметът на Пловдив Константин Димитров от ГЕРБ допускаше допитване до пловдивчани по темата

Очаква се проекторешението за допитването да получи голяма подкрепа в местния парламент.


Паметник на Альоша Идва ли ред на Альоша в Пловдив? Общинари официално искат демонтаж


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024