Снимка: © Президентство

Президентът Румен Радев е положил цветя пред паметника на жертвтите на комунистическия режим. 

На 1 февруари се навършват 77 години от смъртните присъди на регенти, депутати, министри, офицери и общественици, осъдени от т.нар. Народен съд. Денят за почит на жертвите на комунизма се отбелязва на тази дата от 2011 г. насам по инициатива на президентите Желю Желев и Петър Стоянов. 

В профила си във Facebook, Радев е написал следното послание: 

"Крайно време е да спрем да делим загиналите за България на „свои“ и „чужди“ и наш неотменим дълг е да почитаме паметта на всяка невинна жертва на всеки режим. От действията ни зависи да изцерим раните на разделението, така че трагедиите, белязали нашата история, никога повече да не се повтарят. Само единни можем да градим общество и държава, в която достойнството и свободата са гарантирани за всеки". 

Прави впечатление, че това е първият случай, в който Румен Радев се покланя пред паметника на загиналите - откакто е встъпил в длъжност като държавен глава през 2017 г. 

През целия си първи мандат той не е присъствал на официалните церемонии по повод 1 февруари - отсъствие, за което беше критикуван многократно както от ГЕРБ, така и от изследователи на комунистическия режим. 

И сега журналистът Христо Христов от специализирания сайт  desebg.com обръща внимание, че Румен Радев е предпочел да се поклони пред паметника преди официалната церемония, без да се организират военни почести и без да държи реч.

През 2017 г. президентът публикува многозначително послание, в което казваше, че "в нашата история отворените рани и незатворените страници все още са много" и че "единствено заедно, казвайки цялата истина и без да търгуваме с миналото, можем да преодолеем болезнените разделения в обществото ни". 

В следващите 2 години той отсъстваше от България на датите, на които се отбелязва денят на жертвите от комунистическия режим. През 2020 и 2021 г. отново липсата на Радев беше подчертавана от критиците му. 

Премиерът Кирил Петков публикува кратка декларация по повод 1 февруари, в която посочва, че "отминалите мрачни времена никога не трябва да се повтарят".

"Историческите факти от миналото, в което липсват свобода и демокрация, доказват по категоричен начин, че сме извървяли дълъг и нелек път до днес като общество. България вече е на прав път и наш дълг е да работим всеки ден, за да бъде държавата ни демократична, правова, свободна от корупция и просперираща. Държава, в която животът е основна ценност. Поклон пред паметта на жертвите", пише Петков. 

Председателят на парламента Никола Минчев присъства на официалната церемония и молебен в памет на загиналите. 

Бившият министър-председател Бойко Борисов също публикува своя позиция:  

"Краят на Втората световна война е началото на мир, просперитет и бурен икономически растеж за едни, но бележи период на десетилетия мрак, терор и ограничения за други. Държави като България плащат суровата цена на тоталитаризма два пъти.

Денят 1 февруари остава в народната памет като събирателен образ на ужаса на комунистическия режим, който в годините на своята власт ще струва на страната ни хиляди животи и дистанция с достиженията на модерната западна демокрация, която се опитваме да наваксаме и до днес", пише той.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сърбия иска членство в Европейския съюз, но отказва да санкционира Русия

Вучич увери, че не е подкрепил нито една декларация на ЕС за санкции срещу Русия

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава