Забраната за износ на инсулин се удължава, МЗ обвини търговците на едро за дефицита Снимка: © Getty Images

Министерството на здравеопазването не само няма да отмени, а ще удължи до края на март 2024 г. забраната за износ на инсулинови лекарства - въпреки натиска от страна на търговците за прекратяване на мярката.

Здравният министър Христо Хинков обяви за "преувеличена драма" медийните сигнали за недостиг на медикаменти.

Заместникът му Илко Гетов съобщи, че има 3 инсулинови продукти, които са със забавяне, отказ за доставка или нередовни доставки в 2/3 от всички области в България.

Най-търсеният от тях "Тресиба" обаче показва наличие на почти 22 000 опаковки в страната към 23 февруари, което представлявало необходимото количество на пациентите за три месеца напред.

Проблемът, според него, е в търговците на едро, които не зареждат достатъчно от тези опаковки, за да посрещнат нуждите на аптеките.

Към 23 февруари са открити само 383 опаковки "Тресиба" в търговците на едро в цялата страна, докато в склада на притежателя на разрешението за употреба (т.е. представителя на произоводителя на лекарството) тези опаковки са над 21 хиляди.

"Проблемът с липсата на инсулин и други лекарства в аптеките е поради недостатъчно добрата работа на търговците на едро", каза Гетов. "Тя се изразява в това, че не снабдяват безотказно всички аптеки, които са се обърнали към тях. Не поддържат достатъчни количества в наличност. Ако зависи от мен, ще има санкции (за тези търговци)".

Той призова хората да описват подробно в кои аптеки са им отказали продажба на медикамент, като посочи, че те са длъжни да осигурят липсващо лекарство в 24-часов срок. Същият е и срокът, в който търговецът на едро би трябвало да зареди аптеката.

Гетов обяви, че сигналите от граждани за липса на инсулинови лекарства през системата на Здравното министерство са намаляли от 12 през октомври 2023 г. до 2 през февруари 2024.

Според него - забраната за износ на тези продукти е показала, че работи.

"Ще продължим да удължаваме срока на забраната, защото и едно оплакване от недостиг да има, за нас това е сериозен сигнал", каза още той.

До 15 март се очаква и Народното събрание да започне обсъждане по предложения на Министерството за промените във формулата, по която се изчислява кога наличностите на лекарства са твърде ниски, за да се разрешава изнасянето им от България. Тези поправки са изпратени до Европейската комисия.

Прагът за необходими количества, под които ще се въвежда забрана за износ, се променя от 65% осигуреност за 6-месечен срок на 100% осигуреност за едногодишен срок.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024