Задържаха хакера "Емил Кюлев", пробил в базата данни на банки и институции Снимка: © Getty Images

Хакерът с псевдоним "Емил Кюлев", който успя да пробие системите на държавни институции и банки, е задържан. Това е станало при съвместна акция на прокуратурата и ГДБОП, става ясно от съобщение на държавното обвинение.

Заподозреният е идентифициран като 21-годишния Теодор Ил. и е задържан за срок до 72 часа, като прокурорите ще поискат постоянен арест. След разпити на свидетели са му повдигнати обвинения. Установено е, че той е влизал в информационните системи на банки, застрахователи и държавни институции, като е копирал и използвал информация от базите им данни в периода март 2020 г. - януари 2024 г.

В хода на операцията на властите е иззета компютърната му техника, която задържаният се е опитал да унищожи.

Мъжът е с повдигнати към момента две обвинения - за извършване на компютърно престъпление, което се наказва със затвор до шест години и глоба до 3 хил. лв., както и за нерегламентиран достъп до информационни системи. Това деяние се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба до 10 хил. лева.

Дейностите на хакера станаха известни през юли 2023 г., когато той разпрати крадена база с лични данни на над 2 млн. български граждани до няколко медии. В масива се съдържаха имена, ЕГН, номер на лични карти и адреси на бивши и настоящи клиенти на застрахователната компания "Лев Инс".

Пред изданието "Капитал" той каза, че атаката му е целенасочена срещу "Лев Инс" и основателя ѝ Алексей Петров. От компанията обаче отрекоха да има пробив в техните системи.

БНТ пише, че дейността на 21-годишния Теодор Илиев започва още през 2020 г., когато се заема да изпраща имейли до медии, в които предлага да продава данни, взети от МВР, съдилища, прокуратурата, парламента, медии и частни компании.

В базата му се твърди, че има лични данни от системите на Народното събрание, Прокуратурата, Софийския районен съд, Български пощи, МВР и други частни компании и институции. Всяка от тях е предлагана на цени от 2000 лв. до 450 000 лв.

Публикувани бяха и негови телефонни записи, на които мъж с модулиран глас разговаря с Алексей Петров и се опитва да го изнудва за пари, докато бившата барета му обяснява, че "не преговаря с терористи".

В интервю за YouTube-влога "Напред и нагоре" от 2022 г. мъж, който се представя за "Емил Кюлев", твърди, че имал "едни много добри отношения" с Алексей Петров, "докато не ме заплаши с убийство". Твърди още, че е хакнал софтуерната система на Sirma Group, която се използва като интеграция между застрахователни брокери и застрахователни компании и "знае всичко" за клиентите им.

По източници на БНТ 21-годишният хакер се е укривал в Сърбия, като според свидетелски показания се познава и с бизнесмена Васил Божков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Vivacom пуска нови планове с по-бърз роуминг в 13 туристически дестинации извън ЕС

Новите планове предлагат по-бърз интернет в дестинации като Турция, Сърбия, Черна гора и Монако

15:52 - 01.07.2024
Спорт

Григор Димитров откри участието си на "Уимбълдън" с убедителна победа

Димитров победи сърбина Душан Лайович

15:25 - 01.07.2024
Бизнес

Bosch може да придобие Whirlpool

Потенциалната сделка би била сред най-големите за германската група

14:20 - 01.07.2024
Важно днес

Байдън опитва да спаси кампанията си, но натискът да се откаже расте

Семейството на Байдън видя проблем в екипа на президента и подготовката му за дебата с Тръмп

14:18 - 01.07.2024
Бизнес

AVENDI спечели най-престижната награда “Партньор на годината” на Diageo за 2024 г. 

Diageo е най-големият световен производител на алкохолни напитки от най-висок клас

13:37 - 01.07.2024