Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел Снимка: © ScreenShot

Заподозреният от ГДБОП за автор на заканите срещу магистрати в последните седмици, познат като Червения пират, е арестуван.

Той е задържан е в 20:30 ч. в София от служители на Главна дирекция "Национална полиция", съобщава БНТ.

Срещу него се водеше разследване от Районната прокуратура в София за закани за убийство срещу магистрати.

Преди дни в телевизионно интервю директорът на ГДБОП Явор Серафимов обясни, че човек с такъв псевдоним стои зад заплахи към съдия Владислава Цариградска, към външния министър Мария Габриел, както и към други министри.

Според Серафимов става въпрос за множество заплахи, отправени срещу широк кръг от публично известни лица в последните седмица-две.

След интервюто му от прокуратурата обявиха, че разследвали "лице, което води скитнически начин на живот, използва безплатен интернет в обществени сгради и изпраща съобщения от различни имейл адреси до множество адресати".

Освен технически добре ориентиран, този "пират" очевидно е и добре информиран, за да може да заплашва най-актуалните герои на деня.

Според БНТ не се изключва възможността Червения пират да е от Сливен, защото показва осведоменост към местните събития и новини.

Първите отправени електронни писма са със заплахи към живота на магистрати и кметовете на Сливен и Котел, общински съветници и други обществени личности и бизнесмени.

Очаква се МВР да даде повече подробности за залавянето му в петък.

Впечатление прави, че заплахите към публични фигури зачестиха при появата на съдия Владислава Цариградска, която в серия от интервюта разкри подробности за дейността на вече покойния Мартин Божанов – Нотариуса и за връзките му със съдебната власт. Съдийката коментира и че е получила заплахи за физическа саморазправа. В момента тя е с назначена служебна охрана. Междувременно обаче заплахите не са спирали.

Съдия Цариградска е получила нови заплахи преди изслушването ѝ в парламента


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024