Задържан е "ултраляв" активист за удара по френските ЖП линии Снимка: © Getty Images

Френските власти са задържали "ултраляв" активист, заподозрян за извършването на няколко "злонамерени акта" срещу железопътната мрежа на страната (SNCF) часове преди началото на Олимпийските игри.

Мъжът е бил арестуван в Руан в неделя. Френски медии съобщават, че полицията е открила в автомобила му „ключове за достъп до техническите помещения на SNCF“, „ножици за рязане на кабели“, както и литература, свързана с ултралевите.

В себе си той е носил книгата на Ромен Юе „Главозамайването от бунта", във фокуса на която са избухналите през последните години във Франция размирици, включително движението на "Жълтите желетки".

В понеделник министърът на вътрешните работи в оставка Жералд Дерманен заяви, че службите са „установили определен брой профили, които биха могли да извършат саботажа, извършен в нощта от четвъртък срещу петък срещу линиите на SNCF TGV“.

По думите му въпросните нападения са били "доброволни, много прецизни, изключително добре насочени" и подчертава, че това е „традиционният начин на действие на ултралевите“.

Въпросът е дали те са били манипулирани или това е било в тяхна полза“, допълни още той.

Вследствие на атаките бяха пренасочени или отменени голям брой влакове. Щети бяха регистрирани и по част от съоръженията на SNCF.

Очаква се разходите за възстановяване на вредите да възлязат на милиони евро. Отделени са "значителни средства" за засилване на наблюдението на мрежата TGV с дължина 8000 км.


Френските жп линии са станали обект на "координиран саботаж" часове преди началото на Игрите

Замърсяването на Сена след дъждовете застрашава финалите на триатлон


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024