Започна нов кръг от преговори за прекратяване на огъня в ивицата Газа Снимка: © Getty Images

Нов кръг от преговори за прекратяване на огъня в ивицата Газа започна в четвъртък в катарската столица Доха.

В срещата при закрити врати участват шефът на израелската разузнавателна служба, американски и египетски представители, както и министър-председателят на Катар.

Разговорите за мир се случват в момент, когато опасенията от избухване на по-мащабен конфликт в Близкия изток не стихват.

Напрежението в региона ескалира след убийството на политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран и това на високопоставения командир на "Хизбулла" Фуад Шукр. Макар Тел Авив да пое отговорност само за ликвидирането на Хания, ирански представители заявиха, че "отмъщението предстои".

В понеделник министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин нареди изпращането на ударната група на самолетоносача "Ейбрахам Линкълн" с изтребители F-35C, както и на ядрена подводница с управляеми ракети в Близкия Изток.

Представители на обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" не се включиха в преговорите в четвъртък.

Агенция "Ройтерс" обаче съобщи, че катарските посредници планират да се консултират с базирания в Доха преговорен екип на палестинската групировка.

Делегацията на Израел включва шефа на шпионската служба Давид Барнеа, ръководителя на агенцията за вътрешна сигурност Ронен Бар и отговарящия за военните заложници Ницан Алон.

Директорът на ЦРУ Бил Бърнс и пратеникът на САЩ за Близкия изток Брет Макгърк представляваха Вашингтон на разговорите.

Международни медии предават, че израелските пратеници са представили списък с 33 имена на пленници, които трябва да бъдат освободени като приоритетно условие за постигане на споразумение. Всички те са жени, деца, възрастни и болни хора.

Според израелските данни „Хамас“ все още държи 115 заложници, от които 41 са обявени за мъртви. Съдбата на другите е неизвестна.

„Хамас“ от своя страна още преди дни заяви, че няма да преговаря по нови условия за спиране на огъня и освобождаване на заложниците, а само за мирния план на Джо Байдън.


"Хамас" за първи път призна, че е убила израелски заложник

САЩ пращат ядрена подводница и самолетоносач в Близкия Изток

Израел нареди масова евакуация в Хан Юнис


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024