Берлинале 2024: Фестивалът, в който "между другото, ще има и филми" Снимка: © Getty Images

"Малки неща като тези" - така се казва филмът, който тази година дава началото на кинофестивала “Берлинале”.

Освен него, още 19 филма ще се борят за голямата награда "Златна мечка". Но конкуренцията и тази година не е само между заглавията, включени в програмата на фестивала. Тя е и политическа, а "между другото, ще има и филми", пише часове преди официалното откриване на фестивала "Der Spiegel".

Изданието припомня, че "Берлинале" винаги е имал политически заряд, но тази година освен световните конфликти, над него тегне още една сянка - нарастващата подкрепа за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD).

От няколко седмици в големите германски градове се провеждат масови протести срещу партията, което доведе и до лек спад в подкрепата към нея.

Причината беше разследването за тайната среща, на която политици от AfD са обсъждали евентуален план за масови депортации на чужденци от страната.

На фон на нарастващото недоволство стана ясно, че членове на партийното ръководство са били поканени като гости на "Берлинале".

Това, на свой ред, предизвика вторичен скандал - и те бяха премахнати от списъците.

200 творци излязоха с открито писмо до ръководството на фестивала с призив да не допуска присъствието на AfD на церемонията по откриването му.

"Ние обсъждаме дали тази партия да не бъде забранена, а "Берлинале" я канят на празника", написа в Х по повод поканените политици актьорът Кристиан Карман, познат от популярния сериал "Линденщрасе".

В отговор от ръководството на фестивала обявиха, че членовете на AfD "не са добре дошли на откриването му".

"Особено като се имат предвид антидемократичните позиции на партията и на отделни политици е важно да се застъпим за откритата демокрация," се казва в позиция на изпълнителния директор Мариет Рисенбек и артистичния директор Карло Чатриан.

Ппредставители на партията все пак може и да се появят на сцената на "Берлинале", тъй като част от тях са били поканени на събитие, организирано от държавната телевизия NRW по време на фестивала.

То ще се проведе в неделя и също включва "червен килим", на който известните личности и гостите на фестивала ще могат да позират и да се снимат. За разлика от самия фестивал, който се финансира от частни дарители, събитието на NRW е изцяло финансирано с пари на данъкоплатците.

Властите в провиция Северен Рейн-Вестфалия обясняват, че на събитието са били поканени представители на всички политически партии на местно и федерално ниво, но на него "няма да има място за антисемитизъм, расизъм или враждебно отношение към демокрацията".

Филмовият фестивал в Берлин е смятан за по-свързан с политиката, отколкото тези в Кан или Венеция. Фокусът му значително се променя след първото му издание през 1951 година.

Миналата година той се проведе под знака на първата годишнина от началото на войната в Украйна, а сегашното издание идва на фона на войната между Израел и "Хамас" в ивицата Газа.

Тази година фестивалът ще продължи до 25 февруари, а в конкурсната програма участват филми на Оливие Асаяс, Брюно Дюмон, Мати Диоп, Хон Сан-су. Почетният приз "Златна мечка" за цялостно творчество ще получи режисьорът Мартин Скорсезе.

Силно се очаква да бъде и българското присъствие в Берлин. Актрисата Маргарита Стойкова, режисьорът и хореограф Коста Каракашян, Севда Шишманова с първия ѝ игрален проект и сценаристката Теодора Маркова са българските таланти, избрани от журитата на "Берлинале" да участват в някои от основните програми, съпътстващи фестивала.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024
Важно днес

Lufthansa пуска нова авиокомпания, която ще лети и до България

Предвижда се София да стане част от маршрутите през 2025 година

16:42 - 18.06.2024
Технологии

HUAWEI FreeBuds 6i - бюджетните безжични слушалки, които ефективно премахват околния шум

Най-новото попълнение в i-серията на Huawei е вече на пазара

16:33 - 18.06.2024
Важно днес

По стъпките на Обама: Байдън дава шанс на над половин милион имигранти да останат в САЩ

Мярката обхваща семейства, в които единият съпруг е американски гражданин

16:33 - 18.06.2024