Започва историческото дело срещу Доналд Тръмп Снимка: © Getty

В САЩ започва историческият съдебен процес срещу Доналд Тръмп - първия бивш държавен глава на САЩ, който се изправя пред съда по наказателно дело.

Той получи обвинение в престъпление от съдебен състав в Манхатън по подозрения, че по време на предизборната кампания през 2016 г. е платил голяма сума пари на порнозвездата Сторми Даниълс, за да може тя да си мълчи за тяхна любовна афера.

Прокуратурата в Ню Йорк смята, че този подкуп може да се разглежда като опит за влияние върху изборите.

Тръмп е обвинен, че е фалшифицирал фирмени документи в 34 случая. Това е станало с цел да се прикрият единадесет плащания само към бившия му адвокат Майкъл Коен, с които е било "купено" мълчанието на порнозвездата Сторми Даниълс. Според обвинението става въпрос за 130 000 долара, чрез които Тръмп се е опитал да я накара да запази в тайна тяхна някогашна афера.

В рамките на заседанието се очаква да бъдат избрани съдебни заседатели. Кандидатите ще трябва да отговорят на поредица от въпроси, които са свързани пряко или косвено с отношението към Доналд Тръмп и неговата кандидат-президентска кампания.

Освен, че може да получи ефективна присъда, съдебният процес е от решаващо значение и за участието на Тръмп в предстоящите избори в САЩ тази есен.

Последните социологически проучвания показват минимална разлика в подкрепата за Доналд Тръмп и Джо Байдън. Изследване на New York Times/ Siena College, публикувано на 13 април, показва, че Байдън леко засилва позициите и стопява преднината на Тръмп, като съответно подкрепата за Байдън е съответно 45%, а за Тръмп 46%.

Отделно проучване сред1265 регистрирани избиратели, публикувано в неделя от I&I/Tipp и цитирано от британския Guardian, дори дава превес на Байдън с 43%, докато подкрепата за Тръмп е 40%.

Повечето социологически проучвания до момента даваха минимална преднина на републиканеца Тръмп.

Изборите за президент на САЩ ще се проведат на 5 ноември.

Trump Mugshot Снимката от ареста донесе на Тръмп 7,1 млн. долара


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024