Убиецът на 14-годишната Ваня е бил в България, но вече е извън страната

Люпчо Палевски, който е основният заподозрян за убийството на 14-годишната Ваня Гьорчевска от Скопие, действително е влязъл в България.

Това потвърди министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пред bTV, който коригира първоначалните твърдения на МВР, че Палевски не е идвал в страната.

По данните на Стоянов обаче - македонецът е успял да напусне страната по посока Турция, без да бъде спрян, само няколко часа след пристигането си. По това време той още не е бил обявен за международно издирване.

Стоянов твърди, че няма никакъв пропуск от страна на българската гранична полиция, защото в момента на пребиваването му на заподозрения в България не е имало основание за ареста му.

Междувременно от прокуратурата в Северна Македония съобщиха официално, че Палевски е влязъл в Турция в събота, 2 -ри декември, през граничен пункт с България. Той е пътувал с джип, управляван от 46-годишен мъж от Скопие, за който обвинението иска да бъде задържан за 48 часа.

Самоличността на Палевски като предполагаем убиец на момичето стана ясна едва в понеделник, 4 декември. Самият разстрел на детето се е случил на 27 ноември, т.е. убиецът е имал цяла седмица на свое разположение.

Люпчо Палевски е политик и бивш строителен предприемач, описван е като българофоб и като поддръжник на руската военна инвазия в Украйна. Той има няколко по-ранни арести, но за незаконно подслушване, притежание на оръжие без надлежно разрешително и други финансови афери.

Сред вече арестуваните по случая са трима съпартийци на Палевски - Велибор Манев и Боре Видоевски от Велес и Влатко Кешишов, а единият от тях вече е признал съучастие в престъплението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024