Австралия неведнъж по време на пандемията показа, че дори при минимален риск от разпространение на Covid-19, се предприемат максимално строги мерки в опит за овладяване на заразата. Сега сценарият се повтаря – щатът Виктория за трети път влиза в локдаун, след като се появи клъстер от 13 заразени с британския вариант на коронавируса (5 от тях са при местни жители).

Щатът, където се намира втория по големина град Мелбърн, е с население от 6,5 млн. души. Всички те ще трябва да прекарат следващите пет дни изцяло в домовете си, а провеждащият се турнир от Големия шлем Australian Open ще продължи, но без фенове по трибуните. До момента, в комплекса "Мелбърн Парк" на ден бяха допускани до 30 хиляди привърженици.

Новата мярка влезе в сила в 23:59 ч. в петък местно време и ще продължи до същия час следващата сряда – 17 февруари. „Мейджърът“ в Мелбърн започна в понеделник и ще продължи до следващата неделя – 21 февруари. Всички останали спортни събития също ще се провеждат без зрители.

Зрителите на Australian Open станаха свидетели на нещо невиждано на 12 февруари. В 23:59 ч., когато новите ограничения започнаха да важат, световният №1 Новак Джокович и Тейлър Фриц все още не бяха приключили двубоя си на Rod Laver Arena. Организаторите обаче призоваха всички хора по трибуните да напуснат местата си и да се приберат по домовете си. След като и последният от тях напусна корта, сърбинът и американецът се върнаха, за да довършат при закрити врата петсетовия си мач, в който Джокович спечели.

В турнира участва и Григор Димитров, който в петък победи Пабло Кареньо Буста и се класира за осминафиналите в турнира. Новите ограничения означават, че топ тенисистът ни няма да може да бъде подкрепян от българските фенове по трибуните на „Мелбърн Парк“, които му вдъхнаха сили за успехите срещу Марин Чилич, Алекс Болт и Кареньо Буста.

Клъстерът на Covid е бил засечен в хотел Holiday Inn на летището в Мелбърн, обяви премиерът на щата Даниел Андрюс. Той добави, че скоростта на разпространение на новия вариант е причината за въвеждането на четвърта, най-строга фаза на ограниченията.

Местните могат да напускат домовете си само по четири причини – медицинска помощ, пазаруване на основни храни, работа и физически упражнения в рамките на два часа дневно.

Позволени са международни полети само ако самолетите вече са били във въздуха, пътувайки към Мелбърн, в момента на обявяване на новите ограничения. Училищата и много от бизнес сградите ще бъдат затворени.

„Играта се промени. Това не е вирусът от 2020“, каза Андрюс. „Много е различен и се разпространява по-бързо и по-лесно. Уверен съм, че това кратко и остро противодействие на заразата, което показваме, ще бъде ефективно. Ще смекчим последствията“.

Мелбърн излезе от 111-дневна блокада през октомври. Тя бе наложена, след като пикът на заразата доведе до над 700 инфекции на ден. За разпространението на вируса като отговорни бяха посочени два хотела в Мелбърн, неизпълняващи възложените контролни процедури за карантиниране на пристигащи от чужбина. В същото време останалата част на Австралия се радваше на по-ниско ниво на епидемията и по-леки мерки.

Сега няколко щати наложиха ограничения на пътуванията от и до Мелбърн. Премиерът Скот Морисън и здравният министър Грег Хънт обаче пристигнаха в града, където инспектираха работата на биотехнологичната компания CSL Ltd., помагаща в производството на ваксината AstraZeneca.

Морисън обяви, че е сигурен, че местното правителство ще се справи с клъстера. „Иначе нямаше да дойда тук чак от Сидни“, каза той пред репортери.

Организаторите на Australian Open бяха подложени на унищожителни критики още преди началото на турнира. Австралийците, живеещи в чужбина, бяха ограничени от възможността да се приберат у дома, но Мелбърн прие над 1200 чужденци, свързани с турнира – играчи, треньори, съдии и официални лица.

72 души трябваше да бъдат поставени под най-строга карантина в рамките на две седмици заради положителни Covid-проби, отчетени при пътуващи в самолетите им. Тенисистите обвиниха организаторите, че не са създали добри условия в „балона“ и че нямат право да не им позволяват да излизат от стаите си в интервал от 14 дни.


Има ли двоен стандарт: Австралия "не иска" собствените си граждани, а кани 1200 чужденци за Australian Open



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024