Заради ваксина: Опитва ли САЩ да придобие немска компания? Снимка: © Getty Images

Берлин опитва да спре Вашингтон в опитите на САЩ да убеди германската компания CureVac, разработваща ваксина против коронавирус, да премести проучвателните си дейности отвъд океана. От Щатите напомниха на Германия, че нито една страна не може да има монопол върху бъдеща ваксина.

Източници от немското правителство казаха пред Reuters, че американските власти обмислят вариант как да получат достъп до потенциална ваксина, разработена от CureVac. Малко по-рано Welt am Sonntag съобщи, че президентът Доналд Тръмп е предложил финансови средства, за да привлече фирмата на територията на САЩ и немското правителство е трябвало да направи контра оферта, за да убеди компанията да остане в Германия.

В отговор на написаното, американският посланик в Германия – Ричард Гренъл, написа в Twitter: „Новината на Welt не беше истина“.

Американските власти също поставиха под съмнение новината на немското издание. „Историята беше доста преувеличена“, казват от Вашингтон пред Reuters. „Ще опитаме да проведем разговори с всяка компания, която може да помогне. И всяко намерено решение трябва да бъде споделено със света“.

Говорител на Министерството на здравеопазването на Германия сподели, че „в интерес на немското правителство е да гарантира, че ваксините срещу коронавируса се разработват в Германия и в Европа“. Тя потвърди, че правителството на страната води непрестанни разговори с CureVac.

От Welt am Sonntag цитираха анонимен източник от немското правителство, който казва, че Тръмп опитвал да си гарантира работата на учените и бил готов на всичко, за да осигури ваксина за САЩ, „но само за САЩ“.

Вътрешният министър на Германия – Хорст Зеехофер, сподели на пресконференция, че щабът на правителството за справяне с кризата от коронавируса ще дискутира в понеделник ситуацията с CureVac.

От фирмата направиха изявление в неделя, че „компанията отрича спекулациите за придобиването ѝ“. Главният инвеститор Дитмар Хоп каза, че няма намерение да продава CureVac и иска компанията да разработи ваксина срещу коронавируса, за да „помогне на хората не просто в регионален план, но и чрез солидарност по целия свят“.

„Ще бъда доволен, ако това може да се случи чрез моите дългосрочни инвестиции извън Германия“, добави той.

„В огромен интерес“ на Берлин е да разработи ваксини за Германия и Европа, сподели говорител на немското министерство на икономиката пред Reuters.

Тя цитира немският закон за международна търговия, според който Берлин може да обмисли оферти за придобиване на компании от трети страни, тоест държави извън Европейския съюз, „ако налице са национални или европейски интереси в сферата на сигурността“.

Експериментална ваксина

Главният производствен директор и съосновател на CureVac Флориан фон дер Мюлбе каза миналата седмица пред Reuters, че компанията е имала редица разработки за ваксина против коронавируса и сега избира най-добрите две, които да бъдат клинично тествани.

Германия се надява да разполага с експериментална ваксина до юни или юли, за да може след това да получи „зелена светлина“ от регулаторите да я тества върху хора.

По-рано през месеца изпълнителният директор на CureVac Даниел Меничела се е срещнал с Тръмп, вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, щаба за борба срещу коронавируса към Белия дом и висши представители на фармацевтични компании, за да дискутират разработването на ваксина.

През 2015 и 2018 CureVac получи финансова подкрепа от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, за да разработи проекти за справяне с маларията и грипа „инфлуенца“.

Немската компания се конкурира с американската биотехнологична фирма Moderna и германската BioNTech, която се смята за неѝн потенциален партньор в бъдеще.

Тези компании работят в сферата на информационна РНК - генетичният материал, който е в основата на ДНК. Ваксината на тази основа осигурява генетичен план, който инструктира клетките в тялото да изградят точно определени белтъци. Те, от своя страна, „разкодират“ имунната ни система и научават кои са клетките на COVID-19, за да ги унищожат.

Компаниите, които работят над други методи за създаване на ваксина против коронавирус, са Johnson & Johnson и INOVIO Pharmaceuticals, Inc.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024