Снимка: © Getty Images

На този етап не се налага евакуация на 9-членния екипаж на заседналия край Яйлата кораб Vera SU.

Това съобщи на брифинг Румен Николов от „Морска администрация – Варна“. Той отрече информацията, че снощи е започнала евакуацията.

„Отправени са писмени искания за информация към корабособственика. Официалният отговор от там е, че към този момент екипажът е в безопасност и не е необходимо напускане на кораба“, каза Николов.

В този момент на борда се намират 9 човека и изпълняват задълженията, които са им поставени от собственика на кораба и капитана. Предприети са мерки, ако се стигне до евакуация, тя да бъде в рамките на 20-30 минути. Предвидено е да им се предоставят условия за прегледи и битуване на брега при такъв сценарий.

Второто направление, по което се работи, е недопускане на екокатастрофа, каза Румен Николов. Разработен е план за следващия етап на процеса по изваждане на кораба. Предприети са мерки със „значително по-сериозна подготовка“, казаха от „Морска администрация – Варна“.

По информация на БНР през нощта товарният кораб е бил допълнително укрепен с въжета.

Вчера със заповед на кмета на община Каварна Елена Балтаджиева, беше въведено частично бедствено положение на територията на Националния археологически резерват „Яйлата“ и на защитена местност Яйлата за срок от седем дни. Забранява се остъпът до заседналия кораб, включително и за журналистите.

Засега се водят дискусии за пристигане на плавателен съд, който са се включи в разтоварването. През следващите дни предстои още един водолазен оглед на състоянието на кораба след лошото време, което се очаква. След това ще се пристъпи към операция по облекчаване на товара и последващо изтегляне.

„Водят се разговори със специализирани фирми от световен щаб за провеждане на операцията, ако ние не се справим“, каза Николов.

Пробата от водата на Черно море край Камен бряг е показала четирикратно превишаване на нормата по показателя "азот амониев".  Това се случи, след като в морето бе изпусната азотна тор от кораба при първия опит за разтоварването му – операция, която беше прекратена заради опасността от екокатастрофа.


Четири пъти над нормата е превишаването на амониев азот край Камен бряг, МОСВ сезира прокуратурата

"Големият гаф е, че не мислим за кого гласуваме": Михаил Заимов за екокризата край Яйлата

Директорът на "Морска администрация" е уволнен след обвинения в "неадекватност" и "саботаж"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните