Защо много жени с възможности и кариера тестват границите си с екстремни спортове? Снимка: © Polly Guentcheva

Да кажеш, че си изкачила пет - или шестхилядник, е много по-вълнуващо, отколкото, че си изчакала опашката пред Louis Vuitton и си си купила поредната нова чанта.

Все по-голям брой жени с кариера и/или финансови възможности избират да се качат на вълната на адреналина и да живеят на ръба . ⁠Има редица причини, поради които жените с високи професионални постижения търсят подобен вид тръпка извън заседателната зала.

Неотдавна Financial Times публикува голяма разработка по темата за факторите, които стимулират женския ентусиазъм към спортове със силен адреналин? И какви са предизвикателствата пред навлизането в свят, който остава доминиран от мъже?⁠

В България в последните години няколко жени също записаха имената си, редом до тези на мъжете, изкачили най-опасните многохилядници в света.

адвокат Петя Колчева - първата българка, изкачила връх Еверест през 2009 г. и седемте континентални първенци в периода между 2003 и 2020 г.

Адвокат Петя Колчева е първата българка, изкачила връх Еверест през 2009 г. и седемте континентални първенци в периода между 2003 и 2020 г.

Намираме я да взима уроци по кайтсърфинг извън България - спорт, който също може да бъде силно адреналиново занимание.

Според нея онова, което тласка жените към екстремните спортове е стремежът да се избяга от стреса ,,чрез по-голямо по сила и обратно по посока въздействие върху психиката".

,,Изпадам в пълна медитация, когато катеря на скали, в пълно съсредоточаване и мобилизация. И заради опасността и заради трудността.", разказва Колчева.

,,Така се откъсвам от ежедневните проблеми и рестартирам все едно, че са ми направили електрошок", продължава тя.

,,След това съм над 90% възстановена и всички служебни проблеми са ми вече далеч по-маловажни. Отделно, че за тях имам и нови решения, които преди не са ми идвали на ум."

Друго женско име, което наскоро се вписа във високоадреналиновия клуб е режисьорката на документалния филм за покойния Боян Петров Поли Генчева.. Тя изкачва връх Елбрус (5642 м.), връх Аконкагуа (6 961 м.) без почти никакъв опит в планинското катерене.

,,Контролирането на риска в тази връзка е основата, а чисто физическото и психическо преодоляване на себе си е кулминацията. За мен няма по-издръжливо животно от човека. Особено от човека с цел.", разказва Генчева.

Според нея ефектът от адреналина се усеща впоследствие, когато всичко приключи.

Поли Генчева

,,По време на изпълнението двигателят ти е включен 24/7, нямаш време да мислиш, нито да се надъхваш, има само концентрация и фокус върху всеки детайл от средата и върху целта ти."

В моментка режисьорката се занимава активно с няколко вида спорт, като понякога тренира двуразово (две тренировки в един и същ ден). Директно казва, че е пристрастена към този вид допамин и ,,еуфория от всекидневната победа над себе си".

Екипът на "Булевард България" потърси за коментар и психолога Детелина Стаменова с въпроса какво се случва с жените днес и защо признаниетона работа сякаш не е достатъчно.

,,Когато човек е успешен и то над средното, желанието за поддържането на това усещане за способност/и, за изключителност и ексклузивност, дори нуждата за свръхпостижения, могат да се превърнат в страст за екстремни преживявания."

,,Това излизане от зоната на комфорт и ,,отиването в дивото" допълнително потвърждава че успехът ти не е случаен, а напълно резонен.", обяснява Стаменова.

Тенденцията очевидно е по целия свят. В материала на Financial Times се разказва за стремглаво нарастващия брой богати жени, които харчат големи суми пари, за да заложат живота си на карта в преследване на приключения.

Ванеса О’Брайън е 58-годишна бивша финансистка, която си взима почивка от корпоративния свят след финансовата криза от 2008 г. и никога не се връща към него. О’Брайън твърди, че не търси рискованите дейности, но все пак не ги и отбягва, когато се явят на пътя ѝ.

През 2022 г. О’Брайън е една от двете жени членове на екипажа на изстрелване на ракета в суборбиталното пространство, финансирано от Джеф Безос.

Преди това вече е покорила най-високите и най-дълбоките точки на земята - връх Еверест и Марианската падина.

„Забелязвам растящия апетит сред хората да излязат от зоната си на комфорт и да се развиват“, казва американката от британски произход, която също така има шест световни рекордни постижения, сред които карането на ски на Северния и на Южния полюс.

Ползите от личностния растеж широко се цитират в психологическата литература като пряк ефет от подобен вид екстремни дейности. Смята се, че това е и причината подобен тип жени често да имат печеливши постижения в корпоративния свят.

И все пак кои са факторите, които стимулират женския стремеж към спортовете с високо ниво на адреналин? И какви са предизвикателствата да се пробие на територия, доминирана от мъже?

За Грейс Лордън, доцент по поведенчески науки в Лондонското училище по икономика, въпросът за пола всъщност отвлича вниманието.

,,Жените обикновено имат по-премерен подход към поемането на риск, но, дали си мъж или жена, скачането от скала или пързалянето по ледник е еднакво за всички.", коментира тя.

Същото важи и за ,,саморекламата в социалните мрежи", които Лордън идентифицира като друга мотивация за участването в „странни и шантави“ дейности – ,,те са нещо, което и мъжете, и жените се надяват да подобри популярността им в социалните медии и да ги направи вайръл и уникални.

Да кажеш, че си изкачила планина, е много по-интересно, отколкото да кажеш, че си влязла в Louis Vuitton и си си купила чанта“, казва тя.

От друга страна, нарастването на женския ентусиазъм за екстремни дейности може също да се свърже с успеха на жените на работното място.

,,Жените, които са по-успешни в кариерите си, са и по-уверени. Това ги прави по-добре подготвени за опасни дейности. След като са се научили да прекрачват границите на работа, за тях е „съвсем естествено“ да търсят същото и в други области."

Кенет Картър е преподавател по клинична психология в Оксфордския колеж на университета Емори в Атланта, Джорджия. Кенет е автор на книгата "Buzz!: Inside the Minds of Thrill-Seekers, Daredevils, and Adrenaline Junkies". Картър посочва силната връзка между предприемачите и бизнес лидери и търсачите на приключения.

Авторът предполага, че част от причината е големият апетит за риск. "Помислете колко главни изпълнителни директори притежават лиценз за пилот - много", пише той.

Докато мъжете може да са повече от жените в това отношение, двата пола са изравнени, когато става въпрос за друго наблюдение на Картър - склонността на търсачите на силни усещания да имат нисък праг на скука.

„Неспокойна“ е думата, която Карина Холеким използва, за да опише манията си по адреналиновите спортове. Холеким е бивш професионален бейсджъмпър, а днес основен лектор и треньор по изпълнение.

За мен възможността да прекрача границите си и да овладея страховете си се превърна в параметър за това колко добре се справям с личността си.“, казва тя.

Скуката и отегчението могат по всяко време да отведатнякого в търсене на нещо ново и вълнуващо, а парите със сигурност помагат за преборването им.

„Чувал съм за хора, които плащат, за да бъдат отвлечени“, отбелязва писателят Картър.

Един от примерите е Джулия Филемир, помощник-мениджър в магазина за дрехи Eileen Fisher, не стигна толкова далеч. 32-годишната нюйоркчанка плаща 20 000 долара, за да прекара една седмица, умишлено изгубена в планините на Андите в Перу. Концепцията "Get Lost" на компанията за ваканции за авантюристи Black Tomato включва клиенти, които дават немалко пари, за да бъдат изпратени на случайно място по света и да бъдат навигирани с помощта на радиостанция и карта.

„Прочетох за това в едно списание и моментално се влюбих в идеята. Просто исках да направя нещо истинско, което иначе никога не бих направила.“, казва Филемир.

В исторически план екстремните спортове са запазена територия на мъжете. Въпреки че това бавно се променя, някои жени все още намират заредената с тестостерон атмосфера за отблъскваща.

Роз Шоу е бивша собственичка на бизнес в автомобилния сектор във Великобритания, а сега оперативен мениджър на Nicholson McLaren Engines. Тя си спомня реакциите на хората, когато е започнала да се състезава преди повече от 20 години с модели като Ford Mustang, Lotus Cortina или Ford Falcon.

„Хората, ръководещи състезанията, ни гледаха като на шега. Казваха ни: „Трябва да си у дома в кухнята и да готвиш, а не да си играеш с момчетата.“

В настоящето този явен сексизъм е смекчен. Преди 10 години Бети Клименко, наследница на империята за милиарди на търговския център Westfield, влиза в престижния австралийски шампионат Supercars като първата жена собственик на отбор. Време, в което дори няма женски тоалетни в състезателните ограждения.

Равносметка може би гласи следното - жените търсят адреналин по абсолютно същия начин като мъжете. Ако има разлика, тя е в това, че те го възприемат по-малко като постижение, което трябва да отметнат и повече като момент във времето, който да изпитат напълно.

,,Свързано е с човешки качества, дори не е и с пол.", убедена е и Поли Генчева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024