"Защо тръбата е цяла", еп. 2: Борисов предложи спиране или приватизация на "Турски поток" Снимка: © ScreenShot

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов провокира ПП-ДБ да гласуват за спиране на газопровода "Турски поток" или неговата "приватизация", след като Кирил Петков, Христо Иванов и депутатите им поискаха анкетна комисия да разследва изграждането на проекта.

Борисов тръгна в същата посока на бившия служебен премиер Стефан Янев и прословутия му въпрос "Защо тръбата е цяла, защо газът тече?" след руската инвазия в Украйна.

"Ако колегите искат и считат, че в него има нещо лошо и трябва да предадем интересите на България в полза на Гърция, още днес може да внесат решение. Не да си чешем езика, а да спрем "Балкански поток". Ние можем днес да спрем "Балкански поток". Крановете са на територията на България. Или, ако искат, защото това сме го обсъждали с колегите - защо не го пуснат на приватизация? Да видят какви пари ще вземат за него. Готови сме веднага и на двете решения, ГЕРБ ще го подкрепи", каза Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание.

Той цитира данни от "Булгартрансгаз" пред Медиапул за това, че руският газопровод през България е донесъл 1,308 млрд. лв. приходи от транзит за последните две години (погрешно определени от него като "чиста печалба").

Строителството на проекта струваше 2,6 млрд. лева от бюджета на държавното предприятие. Държавата се отказа и от 1.35 млрд. лв. от сигурни транзитни такси по договора си с "Газпром" по Трансбалканския газопровод за период от 10 години. Над 90% от капацитета на газопровода е резервиран от руската компания, а остатъкът е на свързаната с нея швейцарска фирма МЕТ за следващите 15 г. Достъпът до нея на други доставчици е невъзможен.

Борисов поиска и разширяване на обхвата на анкетната комисия със съвсем различна тема - ценообразуването на горивата, които "Лукойл" продава в България. Малко след него Делян Пеевски повтори същото изискване към създаването на комисията и посочи, че вече имал съгласието на Кирил Петков.

"Защото от едното милиарди печелят, а от другото левчетата от вашите джобове за дизел и бензин, милиарди са изтекли в Швейцария. Тогава вече ще можете да гласувате, както прецените", беше коментарът на Бойко Борисов по темата.

Малко по-късно обаче депутатът от ПП Венко Сабрутев направи уточнение - групата ще подкрепи отделна комисия за "Лукойл", а не обща с "Турски поток", при която двете теми ще се смесят.

"Ако г-н Борисов наистина не го е страх, нека да подкрепи създаването на комисия за Турски поток с председател от ПП-ДБ. Ние ще подкрепим комисия за "Лукойл", съответно с председател от тях", каза Сабрутев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024