Защо земетресението в Турция причини толкова голяма трагедия?

7.8 по Рихтер - земетресение с толкова голям магнитуд не е преживявано в Турция от 84 години насам.

Преди катастрофалните новини от ранните часове на 6 февруари - страната още помни серия от опустошителни трусове, при които броят на жертвите е в мащаба на десетки хиляди души.

27 декември 1939 г. е денят, в който близо 33 000 граждани губят живота си след земетресение в района на Ерзинджан в източната част на страната.

През август 1999 г. удари трус от 7.4 по Рихтер, като най-тежко пострада град Измит - над 17 000 души загинаха, а около 250 000 останаха без дом, след като некачествено построените жилищни сгради рухнаха.

Земетресението в Измит доведе до разрушения дори в европейската част на Истанбул - кварталът Авджълар понесе стотици жертви, а до днес в него стоят стари изоставени сгради с разцепени стени.

"Географията е съдба", казват в Турция - държава, която има тежка история на бедствени земетресения.

Около 1/3 от територията ѝ се намира в зони с висок риск от трусове. По-голямата част от Турция лежи върху Анадолската тектонска плоча, която се намира в разлом между две по-големи - Евразийската и Африканската - и по-малката, Арабска плоча. Поради тази причина под земята се намират няколко разлома.

Северноанадолският разлом е мястото (където се срещат Анадолската и Евразийската плочи) се смята за най-опасния от тях и преминава от Истанбул към Североизточна Турция. Източноанадолският разлом се разпростира на 650 км от високите райони на Източна Турция надолу към Средиземно море.

Удареният на 6 февруари град Газиантеп се намира в близост до мястото, в което се сблъскват Анадолската и Арабската плочи. Последното тежко земетресение по този разлом датира от 1872 г.

Извън геоложката предразположеност обаче съседната държава има доста сериозни икономически и социални проблеми, които продължават да я излагат на завишен риск от катастрофални последици при трусове.

Много жилищни и обществени сгради са строени в миналите години, без да се спазват основни стандарти за земетръсна безопасност - включително в най-развития и богат град Истанбул. Бедствието от Измит през 1999 г. стана причината за въвеждането на нови правила за строителство, но милиони стари блокове и къщи си останаха уязвими.

Турция преживява и период на невиждана от десетилетия икономическа криза с инфлация, която в момента се изчислява на 64,3% (след пик от 84-85% през октомври и ноември 2022).

Източна и Югоизточна Турция са регионът с най-нисък стандарт на живот в страната, който е подложен и на постоянно напрежение заради конфликта между властите и Кюрдската работническа партия, от една страна, и войната в Сирия, от друга.

Пострадалите градове се намират в относителна близост до сирийската граница, като в последните години са презаселени заради бежанската вълна. Турция предоставя временна защита на 3,6 млн. сирийски граждани. Много от тези хора живеят в сгради, които не отговарят на основни стандарти за безопасност при бедствени ситуации.

В страната вече се надига недоволство от това, че правителството и местните власти не са взели достатъчни мерки за обезопасяване на основни публични обекти - дори сградата на Агенцията за извънредните ситуации в Хатай е рухнала при труса.

Болници, летища и общински институции също са пострадали заради недостатъчно висок стандарт за сигурност.

Фактът, че регионът е изложен на опасност от земетресения, се отчита от властите, които поддържат по-високо ниво на предварителна подготовка на населението и спасителните служби. Но мащабът на засегнатите региони е толкова голям, че създава трудности при задействането на първата помощ.

Как да помогнем на пострадалите в Турция: Започва дарителска кампания


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтекли документи доказват плановете на Путин за световна кибервойна

Файловете Вулкан разкриват как руските служби ползват частни компании за кибератаки

21:03 - 30.03.2023

Илина Мутафчиева: Държавата сме ние самите и от нас зависи да имаме нормален живот

Защо човек от неправителствения сектор решава да влезе в политиката?

19:51 - 30.03.2023

Здравното министерство подписа договора за медицинските хеликоптери

Първата от шестте въздушни линейки трябва да бъде доставена през декември 2023 г.

19:49 - 30.03.2023

Русия обвинява България и Чехия, че ремонтират украински вертолети без лиценз

Москва твърди, че е забранила износ на резервни части, който е забранен много преди това от европейските санкции

18:29 - 30.03.2023

Ръководителят на МОК отхвърли критиките и се застъпи за връщането на руснаците в спорта

критиките на правителствата към завръщането на Русия в спорта са достойни за съжаление

17:24 - 30.03.2023

Всеки стажант във Vivacom ще черпи знания и опит от различни отдели на компанията

360-градусов професионален опит предлага Vivacom по повод 20-ата годишнина на стажантската си програма

17:24 - 30.03.2023

„Несравним цвят и яркост“: Диамантът The Eternal Pink отива на търг за $35 млн.

Цветните диаманти, особено розовите, напоследък достигат най-високи цени

17:11 - 30.03.2023