Завой надясно в Португалия. След 8 години социалистите загубиха изборите, крайната десница е трета Снимка: © Getty Images

Десноцентристка коалиция измества социалистите след 8-годишното им участие във властта в Португалия, а крайнодясно движение е във възход, показват първите резултатите от предсрочните парламентарни избори в страната.

Коалицията "Демократичен съюз" е получила най-голям брой гласове, но той не е достатъчен, за да получи абсолютно мнозинство.

"Португалският народ каза думата си. Хората искат различно правителство, различна политика, нови партии и диалог между техните лидери. И това сме готови да предложим," заяви лидерът на "Демократичен съюз" Луиш Монтенегро.

За да състави правителство, Монтенегро ще трябва да търси подкрепа в парламента от представители на леви, десни или крайнодесни партии.

След изборите в неделя крайнодясното движение "Chega" ("Достатъчно") се превърна в третата политическа сила в страната, като за неговите представители е гласувал всеки десети, отишъл пред урните. Сега то ще има най-малко 48 депутати или четири пъти повече, отколкото в предишния парламент.

Малко след приключването на изборния ден лидерът на движението Андре Вентура призова за обединение на всички десни партии, но в речта си водачът на победителя "Демократичен съюз" даде да се разбере, че не иска да влиза в политическо споразумение с крайната десница.

След консултации с всички парламентарно представени партии тази седмица португалският президент Марсело Ребело де Соуза се очаква да даде мандат за съставяне на правителство на Луиш Монтенегро.

До предсрочните избори в страната се стигна след оставката на премиера социалист Антонио Коща, който напусна поста си преди четири месеца заради разследване за корупция.

Лявоцентристките социалисти са на власт от 2015 г. насам и през годините са били пример за успех за всички леви партии в Еропа за това как успяват да държат популистите настрана от управлението.

Проучванията преди вота прогнозираха именно, че по-младите португалски граждани могат да преобърнат тенденцията и да помогнат на популистите да постигнат по-големи успехи.

Модерно ли е да си крайнодесен? Защо младите в ЕС се оказват водещата сила на популистите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024