Здравното министерство не вярва на данните за E. coli по плажовете. МОСВ признава, че Черно море става по-мръсно Снимка: © Getty Images

Изследването на "Активни потребители" и СУ "Св. Климент Охридски", което откри многократно превишаване на нормите за бактерията "ешерихия коли" по няколко плажове в област Бургас, беше посрещнато с противоречиви реакции от страна на институциите.

Единственият въпрос, по който и Здравното, и Екоминистерството се оказаха на едно мнение, е, че техните служби нямали "правомощия" да се справят с безогледното изхвърляне на отпадъчни води и боклуци в Черно море.

Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов не отрече, че плажовете по българското Черноморие се замърсяват и дори анонсира собствено изследване на МОСВ, което щяло да покаже след седмица, че "замърсяването на Черно море и черноморската зона по-скоро нараства, отколкото се свива".

"Успокоението" от страна на Попов беше, че "ако има проблем със замърсяването на водата, той по никакъв начин не е свързан с Украйна, Нова Каховка - проблемите са си наши, ние трябва да ги решаваме".

Той постави под известно съмнение легитимността на изследването на "Активни потребители", защото проучването било "специално на мръсните места", а не дава "балансирана картина на цялото състояние".

  • Изследването всъщност покрива 11 плажа, които се сред популярните дестинации сред туристите.
  • Изрично са проверявани местата, на които има концентрация на оплаквания от стомашно-чревни разстройства и други заболявания, които редовно провалят лятната ваканция на гостите по Черноморските курорти.

На въпроса за мерките от страна на МОСВ за качеството на водата обаче, Попов обяви, че подопечното му министерство не носи отговорност за казуси, които "се отнасят до здраве, а не екология" и че институцията само финансира проекти за водни цикли, а общините са длъжни да кандидатстват с предложения и да ги поддържат.

Изказването му провокира критики от страна на бившия зам.-министър на околната среда Тома Белев, който обвини Попов, че не познава отговорностите по опазването на водите и биологичното разнообразие.

Докато МОСВ признава за проблема със замърсяването на плажовете - от Министерството на здравеопазването (МЗ) публикуваха своя позиция, в която изцяло оспорват данните на "Активни потребители" и учените от СУ.

"Здравното ведомство категорично отрича публично оповестените данни, с които се манипулира общественото мнение и чрез които се дискредитира работата на държавните институции и доверието в тях, нарушавайки спокойствието на гражданите в разгара на туристическия сезон", се казва в позицията.

Според МЗ - лабораторно-изпитвателният комплекс на СУ, който е извършил анализа, не присъства в регистъра на Българската служба по акредитация.

Министерството критикува авторите на изследването, че не предупредили Регионалната здравна инспекция, за да "бъдат предприети адекватни мерки, включващи информиране на обществеността и, в случай на необходимост, временна забрана за къпане" - нещо, което РЗИ би трябвало да прави сама при редовните си измервания на водата.

От МЗ пишат още, че на 30-31 юли в района на Южното Черноморие е имало обилни валежи, които "оказват влияние върху показателите на водата за къпане".

"РЗИ Бургас периодично дава указания на гражданите, че не се препоръчва влизането в морската вода до два дни след силни дъждове", пишат от министерството. Пробите на "Активни потребители" са взети на 31 юли и 2 август от различни точки в област Бургас.

"Органите на държавния здравен контрол нямат правомощия относно изхвърлянето на отпадъци и заустването на отпадни води в Черно море и конкретно в определените зони за къпане. Съгласно изискванията на чл. 17 от Наредба № 5, мерките за предотвратяване, намаляване или премахване на причините за замърсяване на водите в зоните за къпане, се включват в програмите от мерки към плановете за управление на речните басейни, изготвени от съответната басейнова дирекция", се казва още в позицията на Министерството на здравеопазването.

Те твърдят, че заболеваемостта през този сезон била "в рамките на нормалната за сезона". От МЗ са решили да подкрепят твърдението си, че няма проблем с чистотата на Черно море, като дават справка за първите 17 дни на август, в които имало общо 27 случая на чревни инфекции - със 17 по-малко от същия период на миналата година в област Бургас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024