Снимка: © Президентство на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски инициира програма за "икономически патриотизъм", която ще предостави целенасочена подкрепа за определени сектори на икономиката, ще намали данъчната тежест върху предприемачите, трябва да ограничи проверките и да осигури стимули за привличане на средства към бизнеса и банковата система.

Това съобщи държавният глава в обръщение към гражданите във вторник вечерта. Програмата предвижда и намаляване на ДДС върху бензина и дизела, което ще спомогне за понижаване на цените на горивата.

"Патриот е този, който се бори за своята земя. И този, който инвестира пари в нея и създава работни места в нея. Затова стартираме програма за икономически патриотизъм. Това са допълнителни стимули, с които да локализираме нашето производство, целеви програми за подкрепа на определени индустрии“, каза Зеленски.

Той подчерта, че се е срещнал с всички лидери на парламентарните формации и отбелязва нуждата от Коалиция за отбрана в парламента. Призова за единство и бързина във вземането на важни решения за икономическата стабилност и отбранителните способности на Украйна.

“Днес всички политици, всички партии са от един цвят – синьо и жълто”, напомни Владимир Зеленски.

Предстои му среща с представители на 50-те най-големи украински компании в областта на големия бизнес. „Всички те трябва да останат в Украйна. Техните предприятия са разположени на украинска земя, която е защитена от нашите военни. Следователно бизнесът трябва да защитава нашата икономика, финанси и да създава работни места“, убеден е държавният глава.

В телевизионното си обръщение Зеленски каза, че все още търсят дипломатически пътища за излизане от кризата с Русия. Той подчерта, че Киев няма да отстъпи територията си на Москва, часове след като Владимир Путин призна Донецк и Луганск за независими републики и им изпрати руски войски.

Президентът мобилизира резервистите на страната за активна служба, но засега се въздържа от обявяване на всеобща мобилизация. Все пак предупреди, че страната може да бъде изправена пред битка за съществуването си.

„Ако запазим мълчание днес, утре ще изчезнем. Предстои ни упорита работа всеки ден, но сме готови за нея, с увереност в себе си, в страната си и в победата“, каза той.


Бягството на най-богатите хора от Украйна и ултиматумът на Зеленски

Украйна - изобилна на ресурси, обречена на перманентна криза

Речта на Зеленски в Мюнхен: Не мислете, че Украйна ще е вечен буфер между Русия и ЗападаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка