Зеленски намалява данъчната тежест върху бизнеса, сваля ДДС на бензина и дизела Снимка: © Президентство на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски инициира програма за "икономически патриотизъм", която ще предостави целенасочена подкрепа за определени сектори на икономиката, ще намали данъчната тежест върху предприемачите, трябва да ограничи проверките и да осигури стимули за привличане на средства към бизнеса и банковата система.

Това съобщи държавният глава в обръщение към гражданите във вторник вечерта. Програмата предвижда и намаляване на ДДС върху бензина и дизела, което ще спомогне за понижаване на цените на горивата.

"Патриот е този, който се бори за своята земя. И този, който инвестира пари в нея и създава работни места в нея. Затова стартираме програма за икономически патриотизъм. Това са допълнителни стимули, с които да локализираме нашето производство, целеви програми за подкрепа на определени индустрии“, каза Зеленски.

Той подчерта, че се е срещнал с всички лидери на парламентарните формации и отбелязва нуждата от Коалиция за отбрана в парламента. Призова за единство и бързина във вземането на важни решения за икономическата стабилност и отбранителните способности на Украйна.

“Днес всички политици, всички партии са от един цвят – синьо и жълто”, напомни Владимир Зеленски.

Предстои му среща с представители на 50-те най-големи украински компании в областта на големия бизнес. „Всички те трябва да останат в Украйна. Техните предприятия са разположени на украинска земя, която е защитена от нашите военни. Следователно бизнесът трябва да защитава нашата икономика, финанси и да създава работни места“, убеден е държавният глава.

В телевизионното си обръщение Зеленски каза, че все още търсят дипломатически пътища за излизане от кризата с Русия. Той подчерта, че Киев няма да отстъпи територията си на Москва, часове след като Владимир Путин призна Донецк и Луганск за независими републики и им изпрати руски войски.

Президентът мобилизира резервистите на страната за активна служба, но засега се въздържа от обявяване на всеобща мобилизация. Все пак предупреди, че страната може да бъде изправена пред битка за съществуването си.

„Ако запазим мълчание днес, утре ще изчезнем. Предстои ни упорита работа всеки ден, но сме готови за нея, с увереност в себе си, в страната си и в победата“, каза той.


Бягството на най-богатите хора от Украйна и ултиматумът на Зеленски

Украйна - изобилна на ресурси, обречена на перманентна криза

Речта на Зеленски в Мюнхен: Не мислете, че Украйна ще е вечен буфер между Русия и ЗападаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023