Зеленски: Няма да отстъпим пред болния дядо от Червения площад Снимка: © Х, Volodymyr Zelenskyy

"Украйна и украинците сами ще определят как да живеят, какъв път да следват и какъв избор да направят, защото така работи независимостта. Болният дядо от Червения площад, който постоянно заплашва с червено копче, няма да ни диктува червени линии".

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в обръщение към нацията по случай Деня на независимостта. На 24 август 1991 г. страната се отделя от тогавашния Съветски съюз (СССР).

Специалната си реч си той е записал в Сумска област, откъдето украинските войски предприеха изненадващото си нахлуване в Русия на 6 август.

Именно от Сумска област Кремъл започна мащабната си война преди повече от две години.

"Украинците винаги си връщат дълговете. И който желаеше бедствие на нашата страна, ще го получи у дома си. С лихва. Който искаше да сее зло на нашата земя, ще пожъне плодовете му на своята територия. Това не е пророчество, не е злорадство, не е сляпа мъст. Това е закономерност. Справедливост. Бумеранг на злото. И пускането му започна недалеч от мястото, където записвам това обръщение", казва Зеленски.

Украиският държавен глава нарича Владимир Путин "болен дядо от Червения площад", а Русия "терористична организация номер едно в света".

"Преди 33 години Украйна се възроди на световната карта, а сега печели сърцата на целия свят. Тя вдъхновява със смелост и служи за пример как не трябва да се страхуваме от Путин и обединява света около себе си. В 21-и век терористите трябва да са в международния съд в Хага, а не във Валдай (б.р. - луксозната резиденциа на Путин)", заяви още той.

По случай Деня на независимостта на Украйна правителството на САЩ обяви мащабен пакет от мерки за допълнително укрепване на страната в борбата ѝ срещу режима на Путин.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще бъдат наложени санкции на близо 400 организации и физически лица, „които подкрепят незаконната война на Русия“. Киев ще получи и допълнителна военна помощ, стана ясно още от думите на Байдън.

Днес се състоя и голям обмен на военнопленници между Украйна и Русия. 115 украински войници се върнаха у дома. Те са представители на Националната гвардия, Въоръжените сили, Военно-морските сили и граничари.

По данни на координационния щаб войниците са пленени в първите месеци на пълномащабната война. Сред обменените са девет незаконно осъдени военни, а също 82 защитници на Мариупол (50 от тях защитавали Азовстал).


Украйна нанесе удари по военно летище край руския Волгоград

България е втора по брой фирми с руска собственост в ЕС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула"

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в парламентарна комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024