Зеленски: „От Бахмут не е останало нищо“, но Украйна още се бори за града Снимка: © Getty Images

В неделя Украйна заяви, че все още се бори за контрола над източния град Бахмут, след като по-рано президентът Володимир Зеленски обяви, че градът остава „само в сърцата ни“. Днес той коментира, че от него не е останало „нищо“, но даде заявка, че битката за него продължава.

Запитан преди срещата с президента на САЩ Джо Байдън в Япония дали градът все още е в ръцете на Украйна, след като руснаците заявиха, че са го превзели изцяло, Зеленски заяви пред репортери нясно „мисля, че не“ и добави, че „днес Бахмут е само в сърцата ни.“

По-късно прессекретарят на Зеленски уточни, че лидерът на Украйна не е потвърждавал категорично превземането на Бахмут от руските сили. От Киев признаха, че ситуацията в града е „критична“, но че все още имат известен сухопътен контрол на терен.

В събота Русия заяви, че е превзела напълно разбития източноукраински град. Ако това се окаже вярно, ще отбележи края на най-дългата и кървава битка в 15-месечната война.

„Това е трагедия“, заяви Зеленски. „На това място няма нищо.“

Щурмът на до голяма степен изравнения със земята град беше ръководен от войските на наемническата група „Вагнер“, чийто лидер Евгений Пригожин заяви по-рано през деня, че неговите войски най-накрая са изтласкали украинците от последния застроен район във вътрешността на Бахмут. А президентът Владимир Путин го поздрави.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024