Зеленски пред The Economist: Путин не разбира, че ще изгуби, ако се стигне до дълга война Снимка: © Getty Images

Володимир Зеленски не иска да мисли за дълга война, но се подготвя точно за това - на фона на скромния успех в контраофанзивата по южната ос в района на Запорожието, където се опитва да прекъсне "сухопътния мост" на Владимир Путин от Русия до Крим.

Въпросът колко време ще отнеме и дали ще постигне успех все повече натежава при лидерите на западните държави, пише The Economist, чиито журналисти правят интервю със Зеленски по време на конференция в Киев.

Западът продължава да изразява подкрепата си за Украйна и да казва, че ще ѝ помага "докато трябва". Но Зеленски засича промяна на тона сред някои партньори.

Част от тях смятат, че затрудненията на бойното поле са причина за принуждаването на Украйна да влезе в преговори с Русия - но Зеленски казва, че това е "лош момент, защото Путин вижда същото".

Няколко от западните държави - особено САЩ - се готвят за избори през 2024 г., което допълнително усложнява въпороса за подкрепата за Украйна особено на фона на липсата на значителен напредък на фронта.

Зеленски обаче смята, че общественото мнение е подтикнало политиците да увеличат военната помощ в първите дни на инвазията - ако тази помощ започне да намалява, ще предизвика гнева не само на украинците, но и на западните избиратели. Те ще започнат да си задават въпроса какъв беше смисълът на цялото усилие, или както казва Зеленски: "Хората няма да простят на лидерите си, ако изгубят Украйна".

След като не успя да превземе Украйна бързо, Путин явно е решен да изтощи държавата и да изхаби решителността на партньорите за продължаване на финансирането и снабдяването ѝ с въоръжиение.

Той се опитва да превърне Украйна в нефункционираща, обезлюдена страна, чиито бежанци създават проблем за Европа. Но Зеленски смята, че самата Русия е уязвима.

"Путин не разбира, че ще изгуби, ако се стигне до дълга война. Защото няма значение дали 60 или 70% от руснаците го подкрепят. Не, икономиката му ще изгуби", казва той.

Колкото по-чести стават ударите на украинците на руска територия, толкова повече руснаци ще си задават неудобни въпроси за неспособността на армията да ги защити.

Авторитетът на руския президент вече беше отслабен след военния бунт на Евгений Пригожин от "Вагнер". Според Зеленски - авторитетът на Путин в Русия ще продължава да се руши.

Основната задача за украинската контраофанзива е да направи голям пробив в южното направление. Зеленски вярва, че ако успеят да изтласкат руснаците от юг, те ще "избягат".

Украйна напредва бавно и по втория фронт, близо до източния град Бахмут, но войниците се сблъскват с "херкулесовска задача" да организират стратегически пробив.

В отговор на недоволството на Запад за слабата скорост на контраофанзивата Зеленски подчертава извънредното ниво на трудността пред армията.

Връщането на териториите трябва да се балансира със задачата за опазване на колкото може повече човешки животи. Украйна щеше да изгуби "хиляди души", ако следваше съвета да изпрати още повече войници на фронта, казва Зеленски.

"Това не е война, в която лидерът на държавата казва, че цената на победата няма значение. Това е разликата между мен и Путин. За него животът не е нищо", казва още той.

Зеленски отхвърля варианта за компромиси с Русия - той посочва, че Путин има навик да създава "замръзнали конфликти" по руските граници, защото целта му е да "възстанови СССР".

Онези, които избират преговорите с Путин, "се самозаблуждават".

"Грешката не е дипломацията. Грешката е дипломацията с Путин. Той преговаря само със себе си", коментира Зеленски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024