Зеленски: Украинците имат нужда от доставка на "Пейтриът" сега Снимка: © Getty Images

Военната помощ, която Украйна ще получи от САЩ ще изпрати ясно послание и на Кремъл, че Вашингтон стои зад Киев и така той има шанс за победа.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за NBC, след като в събота долната камара на американския парламент одобри законопроект за военна помощ на обща стойност 95 млрд. долара, в която влиза и помощ за Киев в размер на 61 млрд. долара.

"Стратегията за прекратяване на войната не трябва да се основава на думите на Путин и ли негови антураж, но не нещо конкретно, което може да се усети наистина в Украйна, независимо и демократично," казва Зеленски в интервюто.

В свое отделно обръщение той призова страната да получи възможно най-скоро необходимите ѝ оръжия.

"Системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът" са ефективни, само когато са активни, когато защитават животи, а не са просто в някой склад за съхранение. Съвременните изтребители са необходими именно там, където се решава дали децата и внуците на днешните поколения ще живеят в мир и сигурност," написа Зеленски в Telegram и X.

По думите му демократичният свят "има всички сили да преодолее руския терор".

"Патриотите сега са нужни в ръцете на украинците. В украинското небе са необходими модерни изтребители," призова украинският президент.

След Камарата на представителите помощта трябва да бъде одобрена и от Сената, а след това ѝ от президента Джо Байдън, за да може да достигне до Киев.

Обръщението на Зеленски идва на фона на съобщения на руските въоръжени сили, че са установили контрол над източноукраинското село Богдановка, западно от град Бахмут, в Донецка област.

Богдановка се намира недалече и от Часов Яр, който Русия се опитва да достигне след като през февруари превзе разположения на юг град Авдеевка.

Руското настъпление в района продължава от седмици, докато украинските части остават с все по-малко боеприпаси.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024