Благодарни сме на България, че сте на светлата страна на историята. Украйна ще ви подкрепя винаги и ще ви бъде благодарна, че ни помогнахте в нашата защита. Това послание отправи украинският президент Володимир Зеленски, който е на официално посещение в страната.

Той участва в открита обществена дискусия с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, която се проведе в Националния исторически музей в София. Зеленски отговаря на въпроси на журналисти и граждани, свързани с войната в Украйна, българската помощ и геополитическата ситуация в момента.

Украинският лидер обясни, че причината да посети България днес е недостигът на няколко неща - "дефицит на съответни оръжия, дефицит на време".

"Убеден съм, че имаме много приятели и позволете да се обърна към вас именно като приятели. Всичките ни разговори в България бяха много важни и съдържателни", заяви той.

Президентът изтъкна и украинските успехи - близо 1900 градове от украинската земя вече са осовободени от ръцете на руските окупатори след 24 февруари: "Доказахме че Русия няма ракети, които да не могат да бъдат свалени. Путин изживява унижение, има нужда от оръжие, за да продължи терора над Украйна" - всичко това според Зеленски показва, че руският лидер става все по-слаб и военните му амбиции няма да се оправдаят.

Различни позиции с президента Румен Радев

Украинският държавен глава беше попитан и за срещата му с неговия колега Румен Радев, с когото са намерили разбиране по аспектите за енергетиката и формулата на мира, но не и за подкрепата с оръжие.

"Имаме различни виждания. (Радев) смята, че това би означавало ескалация да се дава помощ на Украйна, а аз смятам, че не е - това е защита. Това е напълно различна философия. Няма да критикувам президента, аз съм на гости. Аз уважавам вашата държава и вашия избор", каза той.

Зеленски коментира отчасти и вътрешнополитическата ситуация в България, като похвали редовното правителство:

"Обърнете внимание на своята държава. България имаше различни политически течения. Те и сега съществуват. Това е демокрация. Кое е важното? Независимо от броя на тези, които са против - мнозинството се обедини. Тази коалиция, това правителство, което имате сега - то се обедини. Ние общувахме с хора, които днес са заедно в коалиция, в която нямаше да бъдат заедно преди това, но те се обединиха в името на своята държава".

"Свобода или смърт"

Украинският президент изрази мнение, че България рискува, ако Украйна загуби войната.

По време на дискусията думата взе и премиерът Николай Денков, който изрази подкрепата си за нападнатата страна:

"Днес казах на президента Зеленски в нашата среща, че всички сме израснали в детство в училището си с думите на нашите възрожденци: "Свобода или смърт". Няма по-ярък символ на този девиз от това, за което се борят украинците днес - свобода или смърт. Да се надяваме, че ще постигнат свободата, а оттам ще дойде и мирът", заяви той.

Зеленски към Радев: "Ако сте на мое място и хората не ви помагат с оръжие - какво ще правите?"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Президентът на Иран е претърпял инцидент с хеликоптер

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024