Зеленски уволни командира на украинските сили в Донбас Снимка: © Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски освободи от длъжност командващия украинските сили генерал Едуард Михайлович Москалов. Това стана ясно късно в неделя след указ, подписан лично от президента.

Москалов командва сраженията в региона на Донбас от март миналата година и все още не е ясна причината той да бъде освободен от висшия военен пост.

Това обаче е поредното освобождаване на високопоставен украински служител в последния месец, докато Зеленски се опитва да предприеме мерки относно корупцията в страната.

Украинските власти проведоха серия от антикорупционни разследвания в цялата страна, които бяха последвани от различни уволнения и оставки на служители.

Междувременно мирния план на Китай продължава да предизвиква вниманието на двете страни, особено на Русия. Кремъл каза, че иска да се запознае в подробностите от предложението от 12 точки. В него Пекин призовава за мирни преговори, като същевременно иска всички страни да избягват ядрена ескалация и да прекратят нападенията срещу цивилни граждани.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че всички инициативи, които могат да приближат мира, заслужават внимание.

"Обръщаме голямо внимание на плана на нашите китайски приятели. Разбира се, подробностите трябва да бъдат внимателно анализирани, като се вземат предвид интересите на всички различни страни. Това е много дълъг и интензивен процес", каза той.

Песков обаче каза, че все още не вижда никакви признаци, които да подсказват края на военния конфликт.

По-рано Зеленски приветства предпазливо мирния план на Пекин, но заяви, че той би бил приемлив само ако доведе до изтегляне на руски войски от всички окупирани украински територии.

Западните лидери, сред които и американският президент Джо Байдън, са скептично настроени към предложението и твърдят, че Китай не разполага с международен авторитет, за да действа като посредник в конфликта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024