Резолюция на ООН за прекратяване на войната: България я подкрепи, Китай се въздържа Снимка: © Getty Images

Общото събрание на ООН прие с огромно мнозинство резолюция, с която иска от Русия да се изтегли от Украйна и да прекрати военните си действия там. Решението беше гласувано в навечерието на годишнината от началото на руската инвазия.

В подкрепа се обявиха 141 души. Сред тях е и България. Предложението беше внесено от Германия с идеята за призоваване за мир в Украйна възможно най-скоро.

Москва успя да събере само шест приятели, които да гласуват "против" заедно с нея. Това са Беларус, Северна Корея, Сирия, Еритрея, Мали и Никарагуа. Заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски отхвърли действията в ООН като "безполезни".

Други 32 страни се въздържаха по време на гласуването, включително Индия, Пакистан и голяма част от страните в Африка и Централна Азия. Сред тях е и Китай, която за пореден път реши да не подкрепи официално Москва в ООН, макар двете страни да стават все по-близки в своето партньорство.

"Една година след началото на кризата в Украйна бруталните факти предлагат достатъчно доказателства, че изпращането на оръжия няма да донесе мир. Добавянето на масло в огъня само ще изостри напрежението", заяви заместник-посланикът на Китай в ООН Дай Бин.

Начинът, по който комунистическата страна гласува в ООН, изглежда отразява стремежа ѝ да остане на дипломатическата граница по отношение на войната в Украйна. Пекин казва, че суверенитетът и териториалната цялост на всички страни трябва да бъдат зачитани, но - в знак на безпокойство от страна на Русия по отношение на НАТО, смята, че трябва да се обърне внимание на всички проблеми, свързани със сигурността.

Пекин излезе и със своя собствена позиция за войната в Украйна. В предложение от 12 точки той призовава за деескалация на конфликта, като някои от идеите биха били в ясна полза на руския президент Владимир Путин.

Те включват незабавно прекратяване на всички санкции, които не са одобрени от Съвета за сигурност на ООН, както и мерки, с които да се гарантира сигурността на ядрените обекти в Украйна,

"Всички страни трябва да подкрепят Русия и Украйна да работят в една посока и да възобновят прекия диалог възможно най-бързо, за да може постепенно да се деескалира ситуацията и в крайна сметка да се постигне цялостно прекратяване на огъня", посочва външното министерство на страната в своя план от 12 точки.

Така Китай се опитва отново да застане по средата на конфликта, като същевременно продължава да задълбочава отношенията си с Русия. Тази седмица висшият китайски дипломат Ван И беше в Москва, където лично се срещна с Путин, за да обсъдят отношенията между двете страни.

Посещението на висш китайски дипломат в Русия показва как Пекин и Москва стават все по-близки


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024