Посещението на висш китайски дипломат в Русия показва как Пекин и Москва стават все по-близки Снимка: © Getty Images

Китай и Русия изглежда задълбочат отношенията си, като последният пример за това е предстоящото посещение на висшия китайски дипломат Ван И в Москва.

Той ще посети руската столица в края на европейската си обиколка, по време на която представи страната си като ангажирана с мира в Украйна и желаеща да укрепи дипломатическите си връзки с външния свят след три години на изолация, предимно наложена заради пандемията. Китай изглежда се готви да очертае и позицията си относно възможно "политическо уреждане" на войната в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди планираното посещение на Ван И в Москва, но не уточни дата на пътуването.

"Не изключваме среща между г-н Ван и президента Путин. Дневният ред е ясен и много обширен, така че има за какво да се говори", каза Песков пред репортери.

След началото на руската инвазия, китайският президент Си Дзинпин застана на страната на Путин, като се противопостави на западния натиск за пълно изолиране на Москва. Вследствие на конфликта търговията между двете държави рязко се увеличи и Русия стана все по-икономически зависима от азиатския си партньор.

Руският президент Владимир Путин и китайският лидер Си Дзинпин

Това даде на Пекин ценен актив за насърчаване на собствените му геополитически приоритети. Като например, той вече може да разчита на руското вето в Съвета за сигурност на ООН, както и на подкрепата на Москва в сблъсъците му със САЩ и техните съюзници по въпроси като Тайван.

Миналата седмица Ван заяви, че Пекин ще представи "позицията си за политическото уреждане на кризата в Украйна" и остава на "страната на мира и сигурността". Той обаче не даде повече подробности как този мир ще бъде постигнат.

Посещението на висшия дипломат идва в момент на високо напрежение в отношенията на страната за САЩ, след като Вашингтон свали китайски балон, за който твърди, че е шпионски обект за наблюдение. Китай казва, че балонът е бил за метеорологични цели, но целият казус доведе до поредица от спорове и взаимни обвинения.

Съединените щати смятат Китай и Русия за двете най-големи заплахи за своята сигурност. Първата е сериозен "стратегически конкурент", а втората страна определят като "остра заплаха".

Те обаче работят заедно все повече. В неделя американският държавен секретар Антъни Блинкен предупреди, че Пекин обмисля да подпомогне Москва с оръжия. Последва и остра реакция от азиатската комунистическа страна:

"Съединените щати не са в състояние да поставят изисквания. Всеобхватното партньорство за сътрудничество на Китай с Русия се основава на неприсъединяване, неконфронтиране и ненасочване към трети страни и е въпрос в рамките на суверенитета на две независими държави", заяви говорителят на външното министерство Ван Уенбин.

Всъщност малко преди началото на войната в Украйна, Путин и Си се срещнаха лице в лице, за да скрепят "безграничното" си партньорство - момент, който предизвика безпокойство на Запад.

"Никога няма да приемем САЩ да сочат с пръст китайско-руските отношения или дори да ни принуждават", допълни Ван Уенбин.

На годишната Мюнхенска конференция по сигурността Ван обвини САЩ, че нарушават международните норми с "истеричното" си поведение и призова европейските държави "да помислят спокойно" за това как да се сложи край на войната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024